Kaasmuseum moet toeristische trekpleister worden van Bodegraven

Wethouder Nieuwenhuizen is in gesprek met de kaashandel en Ons Fonds over een zichtbare locatie voor het Kaasmuseum. Gedacht wordt aan een kaaspakhuis. Het plan is om het museum te combineren met een VVV-winkel. Het Kaasmuseum is nu op de zolder van het Evertshuis gehuisvest.

Bestuur Kaasmuseum in raadszaal

Taco Pauka is adviseur bij Museummakers en helpt het bestuur van het kaasmuseum met het maken van een verhaal dat aan de hand van museumstukken en een audiotoer verteld kan worden. Afhankelijk van de locatie zal naar verwachting een deel van de collectie afgestoten moeten worden. Dat gebeurd op een ethische manier volgens Taco. Museumstukken worden teruggegeven aan de schenker of aangeboden aan andere musea. Wat daarna nog overblijft kan eventueel verkocht worden.

Het bestuur van het Kaasmuseum heeft moeite met het afstoten van museumstukken. Ze hebben wel constructief meegedacht met Taco over thema’s maar hopen dat de nieuwe locatie voldoende ruimte biedt voor een ruime collectie.

Om de VVV-winkel in combinatie met kaasmuseum van de grond te krijgen, wil het college een nieuwe stichting oprichten. Burgemeester Christiaan van der Kamp heeft aangeboden om in de startfase voorzitter te worden van die stichting. Merel van Dijk (GL) wil liever een vertegenwoordiger uit de kaashandel als voorzitter. Het voorzitterschap van een stichting kan een burgemeester of raadslid in problemen brengen als de stichting in de problemen komt. Haar mening werd gedeeld door de andere fracties.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) heeft Cheese Valley bedacht om de kaas bij de toeristen onder de aandacht te brengen. Woerden maakt kaas, Bodegaven-Reeuwijk veredelt en slaat kaas op en Gouda verhandelt de kaas. Dat zou het plaatje moeten zijn. De Cheese Valley heeft weinig indruk gemaakt op de Amerikaanse influencers die afgelopen week op uitnodiging van het (NBTC) Nederland bezochten. Alleen de 80-jarige kaasmaker Jos van Riet uit Woerden trok de aandacht en kreeg een vermelding op Instagram.

0 Shares
Sluit Menu