Buren eisen geld voor inkijk Bodegraven

DEN HAAG - Twee directe buren van het wooncomplex Erasmus in het centrum van Bodegraven zijn naar de Raad van State gestapt voor planschadevergoedingen van 12.500 en 10.000 euro. Zij klagen over inkijk vanuit het 9 meter hoge appartementengebouw dat er al een tijdje staat.

De gemeenteraad van Bodegraven heeft de twee bewoners van de Kerkstraat en de Burgemeester van Dobben de Bruijnstraat met lege handen naar huis gestuurd. Volgens de raad hebben de omwonenden E. van Alphen en H. Wever eerder geluk dan pech gehad met Erasmus. Het gebouw is weliswaar in afwijking van het bestemmingsplan Oude kern Bodegraven gebouwd, maar het woonwinkelpand dat er eerst stond mocht volgens het bestemmingsplan 11 meter hoog worden, zegt de gemeenteraad. Doordat die bouwhoogte nooit is gerealiseerd is de woning van Wever zelfs 20.000 euro meer waard geworden, zo heeft de gemeenteraad laten becijferen door een schadebureau uit Oud-Beijerland.

Aanvankelijk liet Bodegraven de planschadeclaims van de twee omwonenden behandelen door de Stichting Adviesbureau Onroerende Zaken (SAOZ). Toen SAOZ vond dat de gemeente aan Van Alphen 12.500 euro schadevergoeding moest betalen vroeg Bodegraven een second opinion bij bureau Oranjewoud. Dat bureau vond dat Van Alphen nergens recht op had. In de zaak van Wever ging de gemeente niet naar SAOZ maar meteen naar adviesbureau Verhagen in Oud-Beijerland. Dat vond dat Wevers huis meer waard is geworden door de bouw van Erasmus.

Het gebouw met achttien appartementen is bijna 50 meter breed terwijl de vroegere bebouwing 20 meter diep was. Er is dus wel degelijk nadeel, zeggen de twee buren.

De Raad van State maakt binnen zes weken bekend of Bodegraven de claims terecht heeft afgewezen.
Bron: Reformatorisch Dagblad