Sportvisie over sport en bewegen ten behoeve van gezondheid

03-12-2019 Bodegraven - De gemeenteraad heeft het college opgedragen om een brede sportvisie te ontwikkelen. Het plan is om deze in het eerste kwartaal van 2020 aan de raad aan te bieden. Tijdens een bijeenkomst die afgelopen maandag in de sportkantine van Rohda werd gehouden, waren sportverenigingen, welzijnswerkers, vakdocenten en zorgverleners uitgenodigd om input te leveren aan de sportvisie. De sportvisie Bodegraven-Reeuwijk

conformeert zich aan het Nationaal Sportakkoord. Het doel is om alle inwoners te laten bewegen en of te sporten, ongeacht leeftijd of beperking.

De sportvisie bestaat uit zes pijlers. De bijna 60 aanwezigen werd gevraagd om op geeltjes opmerkingen te plaatsen bij de pijlers met betrekking tot ambities, knelpunten en wensen.

De zes pijlers zijn:
1. Vitale verenigingen en sportclubs;
2. Goede accommodaties en beweegstimulerende omgeving;
3. Toegankelijk en zichtbaar sport- en beweegaanbod;
4. Gezonde leefstijl voor alle inwoners;
5. Inclusieve sport; drempels weg;
6. Positief en veilig sporen en opgroeien.

Handbiker en triatleet Jetze Plat opende de bijeenkomst met een persoonlijk verhaal. De topsporter uit Vrouwenakker behaalde op de Paralympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro een gouden en bronzen medaille. In maart 2019 vestigde hij op een baan in Alkmaar het wereldduurrecord handbike met 44,7 km per uur. Op dit moment traint hij om volgend jaar deel te kunnen nemen aan de Paralympische Spelen in Tokio.

Jetze is geboren met afwijkingen aan beide benen. Zijn ouders stimuleerden hem om te sporten en stuurden hem met de handbike naar school in plaats van met een taxibusje. Hij leerde zwemmen en speelde mee in een valide waterpoloteam.

Petra de Jong van de GGD Hollands Midden is adviseur publieke gezondheid. Ze vertelde dat de jeugd in Bodegraven-Reeuwijk bovengemiddeld scoort op overgewicht en dat het aantal volwassenen dat wekelijks sport onder het gemiddelde ligt. De gemeente ziet de maatschappelijke kracht van sportverenigingen en wil die benutten om de gezondheid van inwoners te verbeteren. Ook wil de gemeente de leefomgeving zo inrichten dat die uitnodigt om te bewegen.

Wethouders Dirk-Jan Knol (sport) en Kees Oskam (gezondheid en sociaal domein) sloten de bijeenkomst af.
 

 
► Jetze Plat (l) opende de bijeenkomst met een persoonlijk verhaal. Sjoerd van Tiel, die de avond leidde, interviewde de handbiker en triatleet.
 
► Petra de Jong van de GGD Hollands Midden kwam aan het woord als adviseur publieke gezondheid.
 
► De deelnemers van de avond gingen zelf aan de slag met het plaatsen van opmerkingen bij de pijlers met betrekking tot ambities, knelpunten en wensen.
 
► De deelnemers tijdens de avond sportvisie over sport en bewegen in de kantine van Rohda '76.
►De wethouders Dirk-Jan Knol (r) voor sport en Kees Oskam (l) voor gezondheid en sociaal domein sloten de bijeenkomst af.