Robin Kersbergen wint lokale editie Groot Dictee

05-11-2019 Bodegraven - Raadslid Robin Kersbergen (VVD) won afgelopen zaterdag de lokale editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij maakte slechts 14 fouten. Wethouder Inge Nieuwenhuizen reikte hem de prijs uit. Bibliotheek De Groene Venen organiseerde het Groot Dictee in de raadszaal, waar de live-uitzending van het radioprogramma De Taalstaat via de digitale schermen van het raadinformatiesysteem te volgen was.

Het dictee bestond uit tien zinnen en was geschreven door taalkundige Wim Daniëls. Gerdi Verbeet, ex-voorzitter van de Tweede Kamer, las het Dictee voor. De deelnemers waren best nerveus toen ze gingen zitten op de stoelen waar normaal gesproken Raadsleden en de Burgemeester plaatsnemen. De schriften en pennen werden uitgedeeld en presentator Miranda Nagtegaal en bibliotheekmedewerker Hanneke de Jong leidden de ochtend in goed banen.

Samenstelling jury

In de jury namen plaats: Wethouder Inge Nieuwenhuizen (voorzitter van de jury, Elly de Knikker (uitgever van de Kijk op Bodegraven-Reeuwijk), Wieneke Icke (Bureau Bousa), Esther van Lunteren (Tekstbureau Karaktertekst), Jacqueline van der Velde (vrijwilligster Bibliotheek) en Dorrie Pieters (Backoffice manager Bibliotheek).

Discussie
In de pauze na afloop  werd er flink gediscussieerd. “Zin vijf en zes werden veel te snel voorgelezen, dat wat niet bij te schrijven” merkte een deelnemer op. En hoe schrijf je ‘op z’n janboerenfluitjes’? “Schrijf je ‘warmemelkdrinkers’ nu los of aan elkaar?” Gelukkig werd direct na de pauze het dictee woord voor woord besproken. Dit maakte veel los bij de deelnemers.
De spanning was groot toen uiteindelijk de jury terugkwam in de zaal. Wie had de minste fouten gemaakt? En was er een deelnemer regionaal in de prijzen gevallen? Dat laatste was helaas niet het geval.

Volgend jaar weer

Het enthousiasme van zowel deelnemers als juryleden was zeer groot. De vraag was dan ook: is er volgend jaar weer een Bodegraafs Dictee? De Bibliotheek gaat zich hier sterk voor maken. “Als jullie allemaal volgend jaar weer meedoen en een gast meebrengen, hebben we in 2020 een volle Raadzaal”, zo sloot de presentator het succesvolle evenement af.