Brug in Boskoop per direct gestremd en afgesloten wegens constructiefout

10-10-2019 Boskoop - De hefbrug van Boskoop is donderdagavond plotseling voor onbepaalde tijd afgesloten voor al het wegverkeer en voor de scheepvaart. De provincie nam het besluit nadat Ingenieursbureau Rotterdam tijdens een onderzoek naar roestvorming aan de brug rapporteerde dat de constructie onveilig is.

Verzuimd de brug te verstevigen na aanhangen voetgangersdelen
Toen in 2014 de voetgangersdelen aan de brug zijn gehangen is verzuimd om extra versteviging aan te brengen in de vier zuilen van de brug. Dat vertelde gedeputeerde Floor Vermeulen gisteren tijdens een persconferentie. De brug van Waddinxveen is, toen in 1992 de voetgangerdelen zijn aangehangen, wel verstevigd. Ook de brug in Alphen aan den Rijn is veilig.

Provincie laat onderzoek doen naar oorzaak verzuim
In 2016 is nog groot onderhoud gepleegd aan de brug in Boskoop en toen is de constructiefout niet gemeld. Het auditbureau van de provincie gaat onderzoeken hoe dat kan en waarom er in Boskoop geen versteviging is aangebracht in 2014.

Eerst veerponten, daarna ponton

Het is nog niet bekend hoe lang de stremming en afsluiting gaat duren. Voetgangers en fietsers kunnen vanaf vrijdag gebruik maken van een of twee veerpontjes. Auto's en vrachtwagens moeten omrijden om aan de overkant te komen. De veerponten blijven in bedrijf tot er een pontonbrug is aangelegd.
.
Mogelijk wordt groot onderhoud vervroegd

De provincie is in overleg met de aannemer over maatregelen. Mogelijk wordt het groot nderhoud dat in 2024 was gepland vervroegd. Zolang er geen versteviging in de constructie is aangebracht gaat de brug niet open. Het is niet uitgesloten dat de werkzaamheden maanden gaan duren.

De brug in Boskoop is een belangrijke doorgangsweg in het dorp. Het is de enige plek waar Boskopers de Gouwe kunnen oversteken.

Bron foto: Studio Alphen

Kijk voor meer informatie op de website van Studio Alphen

Enkele bewoners vn Boskoop willen geen brug maar een tunnel.