Museumnacht ‘licht op water’

19 Okt 2019 - 23:00

Haastrecht - Aan het begin van de herfstvakantie organiseert het Gemaal in Haastrecht haar eerste museumnacht met het thema ‘licht op water’. Blikvanger zal zijn het feeëriek verlichte watergordijn over het water naast het Gemaalgebouw. In het gebouw zelf kunnen bezoekers die avond demonstraties en filmpjes bekijken en met een rondleiding mee.

 

 

Op 19 oktober tussen 19 en 23 uur. Gemaal De Hooge Boezem, Hoogstraat 31, Haastrecht. Gratis entree

De museumnacht wordt gerealiseerd met zoveel mogelijk mensen uit en rond de plaats zelf. Zo spuit de lokale brandweer die avond ieder half uur een minutenlang ‘watergordijn’. Een van de gastvrije buren aan de boezem stelt daarvoor zijn terrein beschikbaar. De Haastrechtse licht- en geluidondernemers Remko van Leeuwen en Kees van ’t Hof zorgen voor een sfeervolle aanlichting met muziek. De entree is gratis.

Week van Ons Water

Deze nacht is een van de vele activiteiten in de Week van Ons Water. Van 16 t/m 27 oktober vinden door heel Nederland tal van leerzame en verrassende activiteiten plaats, waarvan er ook één bij het Gemaal is. Centraal staan dan vragen als: hoe beschermen we Nederland tegen water? Wat kan ik zelf doen om wateroverlast tegen te gaan? Wat moet ik doen bij overstroming? Ook de rondleiders bij het Gemaal geven hier antwoord op.

Het Gemaal zelf
Het Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht is in de 19e eeuw gebouwd om te kunnen blijven wonen en werken onder zeeniveau. Het veenweidegebied van West-Nederland is qua waterhuishouding een omgekeerde wereld: de meeste huizen liggen er lager dan de rivieren. Dat is niet altijd zo geweest. Duizend jaar geleden lag alle land nog boven de afwaterende stromen. Hoe heeft dat gebied zo ver kunnen zinken? Welke problemen gaf dat voor de waterhuishouding? Welke vernuftige oplossingen hebben de mensen door de eeuwen bedacht om het water de baas te blijven? En wat is er nodig om in de toekomst de voeten droog te houden? Maquettes, films, kaarten en originele machines in Gemaal De Hooge Boezem geven op aanschouwelijke wijze een antwoord op al die vragen.  Groepen zijn –  op afspraak – het gehele jaar welkom. De reguliere openingstijden van het Gemaal zijn van 1 april t/m 31 oktober van dinsdag t/m zondag tussen 13 en 16 uur. Klik hier voor onze folder 2019. Voor bezoekers aan het Gemaal ligt ons Jaarmagazine klaar.