Jumbo en Aldi halen vleeswaren terug

04-10-2019 Bodegraven - Jumbo haalt 130 verschillende vleeswaren terug omdat ze mogelijk besmet zijn met de listeriabacterie. Ook de verdachte producten zijn inmiddels uit de schappen gehaald. De bron van de bacterie is vleeswarenproducent Offerman die ook vleeswaren levert aan Jumbo, Aldi, Bidfood, Sligro en Versunie. De besmetting is ontdekt door het RIVM door gebruik te maken van een nieuwe techniek om de listeriabesmetting op te sporen.


Drie mensen zijn overleden door de listeriabesmetting in vleeswaren van producent Offerman. De slachtoffers hadden een hoge leeftijd. Een vrouw heeft er een miskraam door gehad, meldt het RIVM. Twintig mensen raakten de afgelopen twee jaar besmet met de bacterie via de vleeswaren.
 

Wie besmet wordt met de bacterie, de kans daarop is klein, kan bloedvergiftiging krijgen, hersenvliesontsteking en infecties aan de huid en ogen. Zwangere vrouwen hebben kans op een miskraam. Risicogroepen zijn: baby’s, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. Voor hen kunnen de gevolgen ernstig zijn.
 

De fabriek van Offerman (Aalsmeer) blijft voorlopig dicht. Klanten van Jumbo of Aldi kunnen hun vleeswaren die voorkomen op de lijst met verdachte vleeswaren terugbrengen bij hun supermarkt en krijgen hun geld terug. Ook zonder aankoopbon. 
 

• Lijst met verdachte vleeswaren:

 https://www.jumbo.com/dam/service/recall/Terugroepactie-vleeswaren.pdf 

• Bericht: André van Egdom

• Bron: A.D. / NOS Journaal

 
► Ook de slagersachterham staat op de lijst met verdachte vleeswaren.