Lezing over de Nieuwe Hollandse Waterlinie

18 Sep 2019 - 19:30

Bodegraven - De PCOB organiseert een lezing gehouden door Kees Schipper over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het verhaal wordt aangevuld door fraaie video-animaties. Die combinatie laat op indringende wijze zien hoe het onder water zetten, ook wel inundatie genoemd, in z’n werk ging. De Nieuwe Hollandse Waterlinie was een verdedigingslinie met water als verdedigingswapen.


Kwam de vijand eraan, dan konden stroken weiland tussen Muiden en de Biesbosch onder water worden gezet. Het land werd daardoor voor de vijand moeilijk begaanbaar. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940. Dat water van oudsher een van onze grootste vijanden is, weet iedereen. Maar dat water ook een grote bondgenoot kan zijn, is minder bekend.

De heer Schipper is gids op het Forteiland en heeft zich verdiept in de historie van dit fort en de stelling van Amsterdam. Verder heeft hij zich verdiept in het functioneren van de hele Hollandse Waterlinie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een belangrijke verdedigingslinie uit de Nederlandse geschiedenis. De grote historische waarde leidde tot aanmelding voor de Werelderfgoedlijst en de lijst van Rijksmonumenten alsmede tot de status van Nationaal Landschap

Op woensdag 18 september 2019. U bent om 19.30 uur van harte welkom om de lezing te bezoeken in de Grote zaal van Rijngaarde.