Najaarsmarkt heeft voor jong en oud een leuk programma

06-08-2019 Bodegraven - De Evenementen Commissie Bodegraven (ECB) organiseert van woensdag 11 tot en met zaterdag 14 september de Najaarsmarkt. Vier dagen lang feest, met een afwisselend programma vol vertrouwde en nieuwe activiteiten. Jarenlange tradities rondom de Kaaskoningin gaan hand-in-hand met vernieuwing. Zo krijgt de Kaas- en Bloemenshow een nieuwe setting en op zaterdag is er vanaf 11.30 uur voor het eerst een

12-Inch race. Volwassen kunnen in teamverband meedoen aan deze hilarische wedstrijd op fietsen-met-kleine wielen. Opgeven is nog mogelijk via fietspad@live.nl

Op veler verzoek is op vrijdagavond het Najaarsmarktconcert in het Evertshuis terug van weggeweest. Met optredens van Classic Blue en Stage Act. Er staat nog veel meer muziek op het programma. Zowel vrijdag- als zaterdagavond is het groot feest op het Raadhuisplein en bij Beat Up powered by Karwei (locatie: parkeerplaats De Kuil).

Op het Raadhuisplein is er op vrijdag- en zaterdagavond vanaf 19..00 uur een breed aanbod van (pop)muziek tot Nederlandstalig. Vrijdag staan onder andere Wipneus & Pim op het programma en Wesley Bronkhorst. Op zaterdag komen niemand minder dan Annie Schilder en Jan Keijzer en wordt de avond feestelijk afgesloten door Anita Meyer.

Beat Up powered by Karwei - dancefestival
Op vrijdag 13 september en zaterdag 14 september is er vanaf 19.00 uur het Beat Up powered by Karwei - dancefestival. Kees-Willem van Os, voorzitter ECB: ‘Vanaf dit jaar wordt het dancefestival op advies van de hulpdiensten een besloten muziekevenement.’ Vanwege de veiligheid is er een maximum gesteld aan het aantal toegangskaarten. Doordat de bezoekersaantallen nu vooraf bekend zijn, is het mogelijk om passende veiligheidsmaatregelen te treffen. ‘De toegangsprijzen zijn bewust laag gehouden, want dit dancefestival is toegankelijk voor jongeren vanaf 16 jaar.’ Vanaf 18 jaar krijgen bezoekers bij binnenkomst een polsbandje, zodat zij op het festival alcohol mogen kopen en nuttigen. Hou er rekening mee dat legitimatie verplicht is.

Ben: ‘De ECB is heel blij dat de bouwmarkt zich als hoofdsponsor verbonden heeft aan Beat Up powered by Karwei. Wij bedanken Bart Burggraaff voor het in ons gesteld vertrouwen. De kaartopbrengst wordt overigens in z’n geheel teruggepompt in het dance evenement.’ In samenwerking met Startistic Entertainment staat er een hele strakke line-up met namen als The Pitcher, Korsakoff op vrijdag en o.a. Outsiders en B-Front op zaterdag. Zeker geen onbekenden voor liefhebbers van hardstyle. Beiden maakten eerder furore tijdens bijvoorbeeld Defqon.1 en Decibel. De komende weken worden de namen van alle acts vrijgegeven.

Hoe het ooit begon
De Najaarsmarkt is ooit begonnen als jaarlijkse ontmoetingsplaats voor kaasboeren- en handelaren. Inmiddels is het uitgegroeid tot een groot vierdaags evenement voor het hele dorp. Jarenlange tradities blijven behouden, het waardevolle gemeentelijk erfgoed wordt gekoesterd. In 1952 werd de eerste Kaaskoningin gekozen, sinds 1968 heeft Bodegraven ieder jaar een Kaaskoningin en twee hofdames.

Ook traditionele activiteiten die jaren teruggaan, staan september op het programma, waaronder het ringsteken met paard-en-wagen en de jaarlijkse kaaskeuring op de kaasmarkt. En ook het Kaascorso, de feestelijke optocht door het dorp, met als thema ‘Boerenkaas, cultureel geel’. Het koninklijk gezelschap is dan voor de allereerste keer te zien. Voor de jaarlijkse Kaas- en Bloemenshow geldt: vertrouwd concept, vaste locatie, maar een nieuwe presentatie.

Jan Kaptein, sinds jaren lid van de Marktcommissie: “Kom vrijdag of zaterdag zelf een kijkje nemen. Het is absoluut de moeite waard!” Natuurlijk draait ook de vierdaagse kermis weer en is er twee dagen gezellig braderie op het dorp.

Sponsoren nodig
Van oudsher werd de Najaarsmarkt georganiseerd door de gemeente. ‘Die jaren van ‘de gemeente organiseert, de gemeente betaalt’ zijn al even voorbij’, zegt Ben van ’t Hof, ECB vice-voorzitter.’ Sindsdien is de ECB opdrachtgever van grote evenementen, waaronder de Najaarsmarkt.

Ben: ‘Natuurlijk kunnen we dat niet alleen. We hebben sponsoren nodig, veel sponsoren. Zonder hen geen feest. En we werken samen met diverse professionele partijen, veelal lokaal. En vergeet de talloze vrijwilligers niet, die zich vaak jarenlang inzetten. Het is hét feest van Borft voor Borft.’

Kijk voor het hele programma op de website van de Najaarsmarkt