Dit weekend aan de slag met bijen tellen

12-04-2019 Bodegraven-Reeuwijk - Na de eerste succesvolle bijentelling in 2018 roept ook dit jaar Nederland Zoemt alle Nederlanders op om het komende weekend - 13 en 14 april - een half uurtje bijen te tellen in de achtertuin. Om de tellers te helpen bij het herkennen van bijen is er net als vorig jaar een bijengids beschikbaar. Daarin staan de bijensoorten die in april in de tuin kunnen voorkomen en tips om

ze te herkennen. Ook worden er door het hele land activiteiten georganiseerd met bijenexperts.

Belangrijk en leuk om te doen. Bijvoorbeeld samen met de kids ontdekken dat er heel wat meer soorten bijen zijn dan die gezellige dikke bommel of die 'huis-tuin& keuken' honing-bij. Meer over de telling inclusief een handig bijengidsje waarmee je alle bijensoorten kunt herkennen zijn terug te vinden op de site van Nederland Zoemt.

"Het tellen van bijen is niet alleen leuk om te doen, het is ook ontzettend belangrijk. Met de gegevens kunnen wetenschappers nog beter werken aan het beschermen van bijen", aldus Dorien Ackerman, namens Nederland Zoemt.

Vorig jaar, tijdens de eerste bijentelling, deden ruim 4.000 mensen mee en werden 40.000 bijen geteld. Ackerman: "Het interessante van zo'n tweede telling is dat je de resultaten kunt gaan vergelijken. Daar zijn we natuurlijk erg benieuwd naar", aldus Dorien.