Groep 6 De Regenboog winnaars Zwerfafvalchallenge-bokaal

10-04-2019 Reeuwijk - Wethouder Kees Oskam kwam woensdagochtend in gezelschap van de allergrootste kindervriend, Bollo de Beer, op De Regenboog om de kinderen van groep 6 officieel uit te roepen tot kampioenen van de Zwerfafvalschallenge van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De kinderen gingen 22 maart zelf zwerfvuil opruimen in de omgeving van de school. Emmers vol met afval werden door de kinderen bijeen geraapt.

Van een velg tot een kinderzitje en jawel, heel veel kauwgom.

De kinderen zijn gemotiveerd om de omgeving schoon te houden en gaan maar wat graag vaker op pad met de door de gemeente achter gelaten papierprikkers. 

Het was niet de eerste keer dat Bollo de Beer langs kwam op school. Een aantal weken terug is hij ook op bezoek geweest om de actie op te starten. De kinderen hebben les gekregen over de vergankelijkheid van diverse producten en ontdekten dat bijvoorbeeld een propje kauwgom er wel heel lang over doet om te vergaan.

Niet alleen scholen in actie
Niet alleen op vrijdag 22 en zaterdag 23 maart jl, maar ook in de weken eromheen gingen inwoners uit heel Bodegraven-Reeuwijk samen aan de slag om de vloer aan te vegen met zwerfafval. Zo viste onder meer de Wildbeheer Eenheid Reeuwijk e.o. het plassengebied schoon, organiseerde de Meije het zwerfafval-rapen, veegde niet alleen de bewoners van de Notaris d’Aumerielaan maar ook die van de Oudkoopsedijk hun omgeving en ver daaromheen schoon en ging zelfs de gemeenteraad aan de slag om de verbindingsweg tussen Bodegraven en Reeuwijk op te ruimen.

Moeilijk om winnaar te selecteren
Het was ontzettend moeilijk om een winnaar uit te zoeken, aldus het organiserend team en het klinkt een beetje clichématig, maar uiteindelijk zijn wij als inwoners natuurlijk allemaal winnaar. Wie wil er nu niet in een frisse, schone en afvalvrije omgeving wonen? Zwerfafval vormt niet alleen een rechtstreekse bedreiging voor onze gezondheid en voor de natuur . Het is ook nog eens een van de grootste irritatiepunten van bewoners.
Vandaar dat de organisatie onder de indruk is van al die inwoners die samen met elkaar aan de slag zijn gegaan tijdens de Zwerfafvalchallenge. Toch kan er helaas maar een de echte winnaar zijn en dat is dit jaar basisschool de Regenboog, maar het was een close finish met alle andere initiatieven.

Volgend jaar weer een challenge
Als het aan de organisatie van de zwerfafvalchallenge ligt, pakken ze in 2020 de Zwerfafvalchallenge weer op en ondertussen gaan ze aan de slag met een Schoonagenda in onze gemeente.

Roeisters RijnRees halen plastic uit Wiericke
De roeisters van roeivereniging RijnRees visten afgelopen dinsdagmorgen, tijdens hun roeitocht, plastic troep uit het water van de Wiericke. Het leverde een vuilniszak vol troep op.