KNVB zet rigoureus mes in zondagvoetbal District West II

08-03-2019 Zeist – Het zondagvoetbal gaat in District West II rigoureus op de schop. Vanaf het seizoen 2019/2020 is het niet meer mogelijk voor standaardteams nog uit te komen in de 4e klas in het District West II.  In het seizoen 2020/2021 zal dat ook gebeuren voor de 3e klas zondag. Het heeft allemaal te maken met de sterke terugloop van het aantal zondagclubs. In het proces hiervoor is zorgvuldig aandacht besteed aan het inventariseren van de

meningen en wensen van diverse betrokkenen. Hierbij stond de voetballer centraal. Aan ruim 6000 voetballers spelend in een standaardteam in West II is een uitgebreide vragenlijst gestuurd. Ook zijn klankbordbijeenkomsten met voetballers georganiseerd. Daarnaast zijn er bijeenkomsten geweest met bestuurders en trainers van zowel zaterdag- als zondagclubs. Vanzelfsprekend is er ook veel 1-op-1 contact geweest tussen betrokkenen en KNVB, en is de KNVB Jeugd- en Ledenraad om feedback gevraagd.

De maatregelen en de consequenties op een rij:


- In 2019/2020 geen 4e klas meer in West II.
De clubs die komend seizoen uit moeten komen in de 4e klas van het zondagvoetbal krijgen de keuze of op zondag gaan spelen in het District West I of Zuid 1. Of in te stromen in de 4e klas van het zaterdagvoetbal in West II. Clubs zijn dan wel verplicht hun wedstrijd te spelen op zaterdag tussen 14.00-17.00 u. Behalve als het gaat om een wedstrijd tussen in principe twee zondagverenigingen. Dan mag uitgeweken worden naar de zondag.

- In 2020/2021 geen 3e klas meer in West II.
Ook dan krijgen de clubs, die zouden moeten uitkomen in de 3e klas van het zondagvoetbal de keuze of op zondag gaan spelen in het District West I of Zuid 1. Of in te stromen in de 3e klas van het zaterdagvoetbal in West II. Clubs zijn dan ook weer verplicht hun wedstrijd te spelen op zaterdag tussen 14.00-17.00 u. Behalve als het gaat om een wedstrijd tussen in principe twee zondagverenigingen. Dan mag uitgeweken worden naar de zondag.

Teams promoveren en degraderen binnen de piramide van het desbetreffende district. Teams die in het seizoen 2019/’20 degraderen vanuit de 3e klasse zondag West II, krijgen de mogelijkheid zich voor het seizoen 2020/’21 in te schrijven in de 4e klasse zaterdag West II of de 4e klasse zondag van District West I of District Zuid I.
De clubs in District West II zijn inmiddels geïnformeerd over de plannen van KNVB.

• Bericht: André van Egdom