SAM Taalcoach Eric van der Beek vertelt.

13-02-2019 Bodegraven - Sinds begin november 2018 is Eric van der Beek taalcoach en begeleidt hij een deelnemer, een  Syrische man die zowel het schrijven als het spreken in het Nederlands niet machtig is. De deelnemer gaat ook naar school en krijgt één keer per week taalcoaching. Volgens Eric vereist het communiceren veel aandacht zowel non-verbaal als verbaal. (klik op plaatje voor een vergroting)

Bijvoorbeeld alleen met korte zinnen spreken en waar mogelijk gebaren erbij maken. Hij is blij dat de dochter van de deelnemer er ook bij  zit omdat zij veel kan vertalen voor haar vader. Kinderen pikken de taal toch vaak sneller op dan de ouders. Eric is iedere les bezig met het alfabet en de klanken om de uitspraak te oefenen en de letters te herkennen. Ook maakt hij veel woordspinnen, zoals bijgaand voorbeeld laat zien. Eric is een goede tekenaar en op deze manier worden de woorden beeldend. Daarnaast schrijft hij de Arabische betekenis fonetisch op met behulp van de dochter. Eric heeft net als 14 andere nieuwe taalcoaches  onlangs de basistraining van Taal voor het Leven gevolgd. Hij geeft aan dat hij daar tips en trucs geleerd heeft, inhoudelijk wat NT2 ( Nederlands als 2e taal) inhoudt en dat hij blij moet zijn met het maken kleine stapjes. Daarnaast was het erg zinvol om ervaringen uit te wisselen met de andere taalcoaches.
Eric geeft aan dat de taalcoaching hem veel voldoening geeft en het fijn is iets voor een ander en voor de gemeenschap te betekenen. Inmiddels zijn er in onze gemeente ruim 60 deelnemers gekoppeld aan taalcoaches.
Denkt u nu, ik zou ook graag taalcoach willen worden. Voor informatie over het taalcoachproject kunt u contact opnemen met Josefien Kroon, j.kroon@samwelzijn.nl   06-44428823 / 0172 614500