118 AED's waarvan 34 in een buitenkast in Bodegraven-Reeuwijk

12-02-2019 Bodegraven - Toen de werkgroep Burgerhulpverlening Hartveiligwonen in juni 2017 begon, hingen er in de gemeente maar twee buitenkasten met een AED; een in Waarder en een in Nieuwerbrug. Nu zijn er al 34 van de 118 aangesloten AED's bij de app HartslagNu beschikbaar in een buitenkast. Alleen in Sluipwijk en Tempel ontbreken ze nog. Dat vertelde Marlo Vuyk, lid van de werkgroep

namens de gemeente, afgelopen dinsdag tijdens de informatieavond in het gemeentehuis.

Veel informatie voor burgerhulpverleners

Een 25-tal belangstellenden luisterden naar de sprekers van het Rode Kruis, Hartstichting, HartslagNu, EHBO vereniging en buurtAED.nl. Na afloop konden de aanwezigen vragen stellen over cursussen en werden ze geholpen met het installeren van de app.

Aanmelden bij app HartslagNU
Inwoners van 18 jaar en ouder die een reanimatiecursus hebben gevolgd, kunnen zich aanmelden als burgerhulpverlener via de app HartslagNu. Wanneer iemand 112 belt om hulp te vragen bij een persoon met een hartstilstand, wordt de ambulance opgeroepen en krijgen burgerhulpverleners die volgens de gps van hun mobiele telefoon op minder dan 750 m afstand zijn van het slachtoffer een oproep. Wanneer er voldoende mensen hebben gereageerd wordt de rest weer afgemeld.

Hulp tussen melding en komst professionals

Volgens een belangstellende die brandweerman is, was het in het begin wel even wennen dat er burgerhulpverleners kwamen toegesneld. Als er te veel komen kunnen ze volgens hem behoorlijk in de weg lopen. Volgens de sprekers is dat niet de bedoeling. De burgerhulpverleners zijn er om de tijd tussen de melding en de komst van professionele hulpverleners te overbruggen. Zodra er professionele hulp aanwezig is, zit de taak van de burgerhulpverlener er op.

Lees ook: Gemeente neemt eerste AED-buitenkast in gebruik

Lees ook: In twee maanden geld ingezameld voor buurtAED

Lees ook: Weideveld beschikt over een AED in buitenkast

Lees ook: AED autoschadebedrijf Broekveldselaan altijd beschikbaar

Lees ook: AED in buitenkast Huis van Alles Driebruggen

Lees ook: Bodegraafse horeca schaft AED aan