Koperen honden en kleurrijke schilderijen in het Evertshuis

09-02-2019 Bodegraven - In het Evertshuis in Bodegraven is afgelopen zaterdag de kunstexpositie van Riesjart Bus en Bert Hermans geopend en is tot 4 april te zien. De opening werd zaterdagmiddag muzikaal omlijst door de gitarist Dingeman Coumou uit Alphen aan den Rijn “Horen, zien en tasten”. Dat zijn de drie kernwoorden waarmee Riesjart Bus zijn kunstenaarschap beschrijft. Veel koperen objecten en beeldhouwwerken zijn te zien.

Bert Hermans, jurist en oud-docent aan de Erasmus-universiteit laat zich inspireren door cultureel en industrieel erfgoed. Veel werk uit Rotterdam en omgeving zijn te bewonderen. Bert exposeerde zowel binnen als buiten Europa, o.a in China en Amerika.

De koperen objecten van Riesjart Bus, die eenzelfde warmte geven als de schilderijen van Bert Hermans, versterken elkaar.

Bert Hermans uit Gouda is kunstschilder en laat zich inspireren door het thema industrieel en cultureel erfgoed. Hij gebruikt bekende gebouwen zoals de Markthallen van Rotterdam,  maar ook verlaten en vervallen fabrieken (enkele uit de omgeving van Gouda) die hij net voor de sloop of verbouwing vastlegt. De  donkere troosteloosheid van de gebouwen weet hij door een bijzondere lichtinval in de schilderijen om te toveren tot warme en lichte kunstwerken. Soms voegt hij personages toe die het beeld een extra betekenis geven. In 2018 heeft hij de 2e prijs van de vakjury gekregen tijdens de Annual Dutch Air Fair (ADAF) in Amsterdam. Hij exposeert zowel binnen als buiten Europa, o.a. in China en Amerika.Riesjart Bus laat zich inspireren door de natuur.  Hij werkt als beeldhouwer zowel figuratief als abstract.  Het begrip ruimte staat centraal in zijn werk. In zijn vroege periode verzamelde hij objecten langs de rivier in de Betuwe, die hij verwerkte tot één assemblage. Later is hij met hout gaan werken, vaak spelen wind en beweging een rol in zijn grote objecten.  Hij is onder meer bekend vanwege zijn monumentale bouwwerken, zoals Floraduct, Betuwse Ring, Genageld Landschap en Tempel voor de wind. De laatste tijd werkt hij veel met koper. Vooral deze koperen kunstwerken gaat hij tentoonstellen in het Evertshuis, waaronder ontroerende beelden van honden.