Lezing over symbolen rond de dood in de schilderkunst

26 Sep 2018 - 20:00

Gouda - Als een geliefde overleden is, sta je met lege handen. Er is verdriet, pijn, boosheid of het gevoel met de ziel onder de arm te lopen. Beelden kunnen troost bieden. Marian van Caspel is kunsthistorica en weduwe. In deze lezing brengt zij een aantal inspirerende en troostende beelden van de dood in kaart.

Op woensdag 26 september 2018. Aanvang:  20.00 – 21.30 uur. De Veste, Ridder van Catsweg 300, Gouda. Kosten: €7,50 excl consumpties. Aanmelden: via info@boek-en-troost.nl

De beroemde ‘duiker’ uit Paestum is een voorbeeld van de overgang naar ‘de andere wereld’. Andere symbolen van de dood – de vlinder , de vogel, de boot, de poort - vinden we bijvoorbeeld in 19e eeuwse schilderijen van Casper David Friedrich en 20e eeuwse druksels van Hendrik Nicolaas Werkman, terwijl hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marlene Dumas inhaken op de traditionele doodssymboliek. In een van zijn laatste schilderijen schilderde Oskar Kokoschka zichzelf terwijl hij op het punt staat door een deur heen te gaan. Op de achtergrond staat geschreven ‘Time, gentlemen please’ waarmee in Engelse pubs wordt aangegeven dat het tijd is om te vertrekken.