Interview met Cock Karssen

13-06-2018 Bodegraven - Naast journalist, fotograaf en historicus is Cock Karssen nog archivaris van een historisch Bodegraafs archief. In die hoedanigheid beheert zij een omvangrijke verzameling geschreven tekst en beeldmateriaal. De oudste items dateren vanaf begin 1900 en zijn afkomstig van het familiebedrijf van haar grootvader, die in Bodegraven

een krant, boekhandel en later fotostudio exploiteerde. Deze zaak werd door volgende generaties voortgezet, zoals bij menige Bodegraver bekend.

Dit archief is haar inspiratie- en informatiebron voor al haar publicaties. Zij kent het dan ook op haar duimpje, want ze heeft het letter voor letter doorgelezen. Wat er later met het archief gebeurt, laat Cock weten in het interview in het kader van het radioprogramma  Carrousel, dat zondagavond om 20.00 uur op Radio Bodegraven te beluisteren is. Hierin vertelt ze ook over haar relatie tot de Stichting  Historisch Kring Bodegraven.

Tweede Wereldoorlog

Voornoemde krant werd voor de Tweede Wereldoorlog uitgebracht onder de naam Bodegraafs Nieuws- en Advertentieblad. Tijdens de oorlog ging het ondergronds onder de in Bodegraven bekende naam de Kroniek. De vader van Cock speelde destijds een belangrijke rol in het verzet tegen de Duitsers. Hij heeft  gevangen gezeten en zou zelfs gefusilleerd zijn als hij niet was bevrijd. Het is vooral deze geschiedenis, die ten grondslag ligt aan de belangstelling van Cock voor de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hieraan heeft ze een boek en verschillende publicaties gewijd. De Kroniek is na de oorlog tot 1974 onder die naam  als huis aan huis weekblad voortgezet. In totaal heeft Cock zo'n 15 boeken geschreven met onderwerpen uit de historie van Bodegraven.

Beeldhouwen
Daarnaast blijkt Cock gefascineerd door beelden in de letterlijke betekenis van het woord. In 2004  is ze pas, nadat ze meer vrije tijd kreeg, gaan beeldhouwen. Ze doet dat vooral in haar eigen achtertuin. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het niet regent, maar een mooi weer beeldhouwster is ze allerminst. Ze neemt haar werk heel serieus en is beslist getalenteerd. Op bijgaande foto zijn links achter twee voorbeelden van haar  hand nog net te zien.