Inwoners gaan effect A12 op luchtkwaliteit zelf meten

10-04-2018 Bodegraven-Reeuwijk - Een 10-tal inwoners van Bodegraven-Reeuwijk krijgt rond 1 mei een meetkit vanuit het citizen science project dat gefinancierd wordt door de provincie Zuid-Holland. De meetkit is een soort paddenstoel waar een NO2 stikstofmeter, een PM10 fijnstofmeter, temperatuurmeter, luchtdrukmeter, een computertje en Wifi-connector in zit 

Via de Wifi worden de meetgegevens naar het RIVM gestuurd waar ze getoond worden op de website samenmeten.RIVM.nl/dataportaal

Initiatief Milieuraad
Het initiatief voor de meetactie komt vanuit de milieuraad, een raad die de gemeenteraad adviseert. Jan Schouten, die lid is van de milieuraad, ging te rade bij Peter Jansz die al aangesloten bij het  citizen science project Luftdaten in Stuttgart. Peter is een van de drie inwoners van Bodegraven-Reeuwijk die al een fijnstofmeter heeft.

De milieuraad en de gemeente willen graag de invloed van de A12 meten op de luchtkwaliteit in Bodegraven-Reeuwijk. "Als aangetoond kan worden dat de A12 de luchtkwaliteit negatief beïnvloed kunnen er maatregelen van de politiek gevraagd worden" zegt Jan Schouten. De gemeente heeft de rechtszaak die is aangespannen tegen het besluit van de minister om de snelheid op de A12 te verhogen naar 130 km/h verloren. Volgens de modellen waarmee de luchtkwaliteit wordt berekend, is de luchtkwaliteit in Bodegraven-Reeuwijk nog steeds voldoende. De milieuraad en de gemeente willen graag controleren of de modellen wel de juiste uitkomst geven en zelf met behulp van de inwoners de luchtkwaliteit meten.

Provincie wil ervaring opdoen met inwonersinitiatief
Het citizen scinece project heeft voor de provincie als doel om ervaring op te doen met inwonersinitiatieven op het gebied van meten. De overheid wil mensen die belangstelling hebben voor hun leefomgeving stimuleren en faciliteren. Afgelopen dinsdag werd er in de trouwzaal van het gemeentehuis door de projectleider van de provincie, Roel van der Loo,  een instructie gegeven aan de inwoners die zich aangemeld hadden voor een meetkit. Er werd die avond meteen een instructiefilm opgenomen. Helaas konden de meetkits nog niet uitgedeeld worden want ze moeten nog twee weken naast een professionele meter hangen om te controleren of de meetkit de juiste waardes geeft. De meetkits die worden uitgedeeld zijn gemaakt van goedkope materialen. De fijnstofmeter gaat bijvoorbeeld maar een jaar mee. Inwoners die zelf een meetkit willen bouwen kunnen dit doen met behulp van een instructie die te vinden is op de website van het RIVM.

Luister ook naar het interview dat is opgenomen met Peter Jansz en Jan Schouten dat uitgezonden wordt op radio Bodegraven op zondag om 20.00 uur, maandag om 21.00 uur en woensdag om 19.00 uur.

Lees ook: Inwoners Bodegraven-Reeuwijk meten luchtkwaliteit

 Lees ook: Raadsinformatiebrief nr 83 2015