Kunstschilder Joke Rijneveen vertelt

14 Apr 2018 - 15:30

Woerden - ‘De kunstenaar vertelt’ over het werk van kunstschilder Joke Rijneveen (Academie voor Beeldende Vorming, Amersfoort). Het werk van Joke wordt besproken door haar echtgenoot Guido de Wijs. De Wijs is oud-columnist van het AD, beschikt over gevoel voor humor en kan zich ook mondeling verrukkelijk uitdrukken.

 


Op zaterdag 14 april 2018 om 15.30 uur. Galerie Van Slagmaat, Leidsestraatweg 36, Woerden. Info: www.galerievanslagmaat.nl graag vooraf aanmelden via info@galerievanslagmaat.nl

De schilderijen van Joke Rijneveen nemen de kijker mee naar een wonderlijke wereld. Joke schildert tijdloze, kleurrijke situaties die geïnspireerd zijn op de zee, het strand, de duinen, vogels en circustenten. Dat klinkt wat chaotischer dan het in werkelijkheid is. Het werk van Joke straalt juist rust uit. Het nodigt uit tot ontdekken van die wonderlijke wereld die ze bedacht heeft. En je ontdekt inderdaad steeds meer. Want behalve laagjes verf zitten er ook laagjes verhaal in haar werk.


Joke schildert op klassieke wijze. Als kunsthistoricus werd ze gegrepen door de
schildertechniek van de oude meesters. Ze maakte zich deze kunst eigen en prepareert op klassieke wijze haar eigen doeken. Als een alchemist kan ze haar eigen verf uit olie en pigmenten bereiden – hoewel de tube haar vaak lonkt. Laag na laag na laag bouwt ze vervolgens haar schilderijen op en ze werkt ze af met enkele lagen transparante glacis. Ondanks de klassieke methode maakt Joke geen historische taferelen. Haar schilderijen zijn absoluut van nu, en soms zelfs tijdloos.