Café zonder drankvergunning

05-02-2018 Bodegraven - In Bodegraven is een café zonder drankvergunning. Er wordt dan ook geen borrel en geen bier geschonken. En wat er wel geschonken wordt, voornamelijk koffie en thee, het is nog gratis ook. Dat café bevindt zich in de voormalige fietsenwinkel aan de Prins Hendrikstraat in Bodegraven. Hier is iedereen welkom,

maar vooral mensen met een defect apparaat.Repaircafé  elke vrijdagmiddag open
Elke vrijdag tussen 13.00 en 16.00 u. zitten hier een aantal enthousiaste vrijwilligers te wachten op niet meer functionerende apparatuur. Hun uitdaging is deze weer aan de praat te krijgen. Wilco Hoenderdos heeft een interview opgenomen met de eigenaar Jan Stolwijk,die tevens de scepter zwaait over de op dat adres gevestigde Novabioscoop. Het intrview wordt maandag om 21.00 uur, woensdag om 19.00 uur en zondag om 20.00 uur uitgezonden op Radio Bodegravn.

Jan is aangesloten bij de in 2010 in Amsterdam opgerichte Stichting Repaircafé. Deze stichting heeft een tweeledige doelstelling: Enerzijds het behouden en verspreiden van reparatiekennis, anderzijds het bevorderen van de sociale cohesie door buurtgenoten. Het spreekt voor zich dat op deze wijze tevens een belangrijke bijdrage geleverd wordt aan het duurzaamheidsdenken. De stichting omvat een netwerk van bijna 1500 repaircafé's, verspreid over de hele wereld.
Het accent ligt echter op Europa.

70% van de reparaties slaagt

Onze gemeente kent zelfs een aantal repaircafé's in de verschillende kernen. Dat van Jan Stolwijk bestaat inmiddels 2 jaar. Na een al goed bezochte aanloopperiode, kan gerust van een succes worden gesproken. Het café is elke vrijdagmiddag vanaf 1 uur tot een uur of 4 geopend en wordt op non profitbasis geëxploiteerd. De kosten worden grotendeels bestreden door de vrijwillige bijdragen van de bezoekers. Jan is ook een man van de cijfertjes. Hij kan precies vertellen welke soorten apparaten aangeboden worden en hoeveel procent daarvan wordt gerepareerd. Hij is er beslist trots op dat dit maar liefst 70 % bedraagt, en van de overige 30 % krijgt nog een belangrijk gedeelte een advies ter verbetering, zodat bijna niemand onverrichter zake huiswaarts keert.

Wil je weten hoe Jan de toekomst ziet ? In ons radioprogramma Carrousel vertelt hij nog veel meer over zijn “uit de hand gelopen hobby”.