Voorkom diefstal van boot en/of buitenboordmotor

Politie Hollands Midden waarschuwt voor diefstal van boten en/of buitenboordmotoren. Dit jaar werd tot half augustus 109 keer aangifte gedaan van diefstal van een boot en 162 keer aangifte van diefstal vanaf en uit een boot.

Vaak  wordt het de dieven ook wel erg gemakkelijk gemaakt door bijvoorbeeld een boot alleen af te meren met een stuk touw, de motor niet te beveiligen met een goed beveiligingsmiddel en waardevolle spullen ook tijdens lange afwezigheid in de boot te laten.  

Een aantal tips om diefstal van een boot, van sloep tot kajuitjacht, of buitenboordmotor te voorkomen zijn het gebruik van speciale sloten voor het vastleggen van de boot of motor. Aangezien motoren en boten duur zijn is het vaak ook de moeite waard om een goed beveiligingsmiddel aan te schaffen.

Leg uw oor eens te luisteren bij medewerkers van een winkel die gespecialiseerd is in nautische accessoires, zij kunnen u informatie verschaffen welke beveiligingsmiddelen voor uw type boot het beste zijn. Een kleine makkelijk af te koppelen buitenboordmotor kunt u het beste meenemen bij het verlaten van uw boot. Datzelfde geldt voor waardevolle spullen.  

Wordt uw boot echter (toch nog) gestolen zorg er dan voor dat alle gegevens van zowel de boot als de motor bekend zijn zodat wij deze in ons politiesysteem kunnen opslaan. Wij geven dit dan ook door aan het LAVA team (LAndelijk VAartuigen team). De gegevens van uw boot en motor komen dan in een landelijk signaleringssysteem te staan, waardoor controle en het opsporen van de gestolen spullen eenvoudiger wordt. Registreer ook uw waardevolle spullen.  

Tips in het kort:

Indien mogelijk haal uw motor van de boot of zorg dat er een goedgekeurd slot op zit;
Leg de boot zo goed mogelijk vast met een goedgekeurd slot;
Zorg dat u alle gegevens van de boot en motor genoteerd heb (merk, type en serienummer);
Zet op een goed zichtbare plaats van uw boot en motor uw postcode en huisnummer;
Maak een foto van uw boot/ motor en noteer eventuele bijzonderheden;
Neem waardevolle spullen mee bij het verlaten van de boot;
Doe bij diefstal of vermissing altijd aangifte bij de politie;
Waarschuw de politie als u iets verdachts ziet , tel: 0900-8844 (landelijk nummer politie) of bij een heterdaad situatie 1-1-2;
Registreer de gegevens/ kenmerken van al uw waardevolle eigendommen. 
Meer informatie over dit onderwerp is te lezen op www.politie.nl. Daar is ook een bootregistratiekaart  te downloaden. Verder zijn er veel preventieadviezen te vinden op sites van de watersport en nautische en andere beveiligingsbedrijven