Musical door Flashback' 94 tweemaal met succes op de planken

Flashback’94 speelde Musical Een Keurige Familie

In het Evertshuis speelde Flashback ’94 op 20 en 21 maart de musical Een Keurige Familie, geschreven door Ruud van Ling. Deze muzikale toneelvereniging brengt iets extra en dit gebeurde dan ook op het toneel.  Prachtige decors waren gebouwd met tussen de bedrijven door een openlijk en ook snel changement, de acteurs traden naar voren in  goede toepasselijke kleding en het koor en de band zetten in de schaduw van de acteurs een goede prestatie neer.

Het plot was interessanter dan de aanleiding voor het toneelspel; het feest ter ere van het slagen van de dochter des huizes. Vader Arie heeft zich opgewerkt tot textielmagnaat die vooral in het ondergoed zit. Teus Boele droeg als Arie, of liever Adriaan, het eerste bedrijf met zijn boosheid over het eten en de overdreven verwachtingen van het contact met belangrijke genodigden. Op  de ontmoeting met de zogenaamde van adel zijnde vriendin van zijn zoon Robert verheugde hij zich bovenmatig. Contact met adellijke mensen! Robert werd erg studentikoos gespeeld door Arjan Kemp. Heel leuk was dat Arie oefende in het hebben van goede manieren en uitspraak bij het ontvangen van de belangrijke gasten door de mensen op de eerste rij persoonlijk de hand te schudden.

Langzamerhand werd rol van butler Frits, goed tekstvast gespeeld door William Heij, steeds belangrijker. Hij was de stopverf tussen verschillende locaties en gebeurtenissen.

Hoe moet de zoon vertellen dat zijn vriendin helemaal niet van adel is?

Enkele liedjes werden voortvarend gezongen door een van de acteurs, die dan erg goed werden ondersteund door het koor en de band.

In het tweede bedrijf zit het publiek naar het interieur van Salon Reldeldel te kijken, waarin enkele bekende Bodegraafse vrouwelijke actrices prachtige karakters neerzetten van dames van plezier. Lia Veelenturf als animeermeisje Leny steelt de show door haar mimiek en Mottige Lena (Sandra van het Schip) steelt na haar opkomst als visverkoopster de show met een van de beste liedjes in deze musical. Opvallend is het goede stille spel tijdens de liedjes,zoals kaarten,  want er zijn dan vaak heel wat acteurs op het toneel aanwezig. Af en toe was niet alles goed te verstaan,omdat het spel zich wat te ver achterop het podium afspeelde.

Door het geroddel en gepest onderling komt het publiek er achter dat vader Arie zijn vrouw Laura op dezelfde manier heeft ontmoet als nu zijn zoon, namelijk in een huis van plezier. Ze is de fameuze Lulu, die het goed bij de mannen deed en spoorloos verdwenen was. De zoon is ondertussen ter plekke neergeslagen, maar door de zoektocht van de butler komt men in huize Reldeldel op een idee. Alle aanwezigen vormen de familie van aanstaande schoondochter Kitty en zullen aanzitten aan het diner ter ere van de geslaagde dochter Elly, door Kim Kamerling heel goed neergezet als een naïef meisje.

Vader Arie moet andere kledij aan en moeder bepaalt allerlei dure wijnen; per gerecht een andere soort. Die leuke tekst vormt, gezien de reacties in de zaal, de opmaat voor komend spektakel.

Tijdens het diner in het derde bedrijf is Arie al snel dronken door de verschillende wijnen die geserveerd worden door het attente dienstmeisje (Saskia van der Werff)  en lust het adellijke volk het rare voedsel als schildpadsoep niet. niet. Men herkent elkaar dan van vroeger, vooral door de toespraak van Arie dat hij vrijwel de hele markt van het ondergoed in handen heeft. En dat is belangrijk voor het personeel van Salon Reldeldel. De kokkin (passend gespeeld door Annemiek v/d Bleek) blijkt de echte moeder van Kitty. Vader ontsteekt in razernij dat het geheim van hem en zijn vrouw nu bekend is en stuurt iedereen het huis uit. De nepadel pikt her en der wat mee. De butler zit er doorheen wegens alle tijdnood, een ontslagen kokkin en die rare gasten. Hij is ook beneveld geraakt.

In het vierde bedrijf zijn we weer terug in Reldeldel en vallen de twee heren in het gezelschap op. Uitbater Tony, typerend neergezet door Gerrit v/d Kooy en souteneur Linke Gerrit, vol humor gespeeld door Peter de Vos, gooien er af en toe rake opmerkingen tussendoor die voor lachsalvo’s zorgden. Het gekrakeel van de lichte dames onderling zorgt eveneens voor enkele vrolijke noten. Men besluit om van de zaak een nette eettent te maken. Dochter en vader komen enigszins aangeslagen door brand in hun keuken uithuilen in de Reldeldel en daar lost de liefde de problemen op. Kitty mag met zoonlief een koppel vormen. De dochter is verliefd op een brandweerman en Arie en Lulu maken het weer goed. Wordt het weer Een Keurige Familie. Dan doet de butler nog een verlegen huwelijksaanzoek aan de kokkin, die in dienst komt van het eetcafé.  Eind goed, al goed.

Zijn we weer aangeland bij het muzikale deel van deze opvoering. In dit laatste bedrijf zitten de liedjes dicht op elkaar. Eentje verhaalt over ‘die mannen’. Er zitten voor- en nadelen aan, net als aan iedereen dus. Het zingen is een soort bijkomen van de heftige gebeurtenissen in bedrijf drie.

Het slot is een samenzang met als belangrijkste zin; “Ga je mee naar de Reldeldel?”

Dan het applaus, de complimenten en de bloemen. Bodegraven mag trots zijn op een gezelschap dat dit aandurft.