Replica van de trekschuit in de sluis

Afgelopen zaterdag lag de replica van een oude trekschuit in de sluis van Bodegraven. Het AD wijdde er 20 juni en 10 augustus artikelen aan, waaruit we onderstaande informatie hebben gehaald. De foto is gemaakt door Leendert Spijker.

 

Replica rekschuit in sluis

Neerlands enige nagebouwde trekschuit, de ‘Jan Salie', beleefde 9 juni 2008 zijn eerste echte vaart over de Rijn en de Gouwe op weg naar zijn nieuwe thuisbasis, de Museumhaven in Gouda.

De trekschuit vaart op de motor. Daarnaast zijn er plannen af en toe tochten te maken met een paard ervoor. Allleen op de Oude Rijn of de Hollandsche IJssel kunnen ze langs het jaagpad varen. Er moet dan nog wel een hoge mast op de schuit gezet worden om het touw aan te bevstigen waarmee het paard de boot voorttrekt.

De eigenaren Wim Knol, Willem Brunt en Jaap van Dijk houden zich alle drie met hun eigen onderdeel bezig. Van Dijk heeft de transportwereld ingeruild voor de Jan Salie en is nu fulltime schipper. Brunt heeft zich beziggehouden met de ontwikkeling en alle vergunningen. Knol ten slotte regelde de subsidie, praatte met de gemeente en zorgde voor het verhaal dat tijdens de rondvaarten wordt verteld.

Op het moment dat Jaap van Dijk te horen kreeg dat hij naast schipper ook de gids van de nieuwe trekschuit 'Jan Salie' werd, kon hij er twee nachten niet van slapen. Na twintig jaar chauffeuren ineens in het Nederlands en Engels een mooi verhaal over Gouda vertellen, zou hem dat wel lukken? Nu, na een maand van dagelijkse oefening doet hij het met verve.

Vertellen en varen tegelijk is niet zo simpel als het lijkt. Een enkele keer vaart stadsgids Fred Pieters mee als er veel toeristen zijn, maar normaal doet Van Dijk alles zelf. Sturen en binnen aan boord tussen de mensen doorlopen gaat echter niet, dus af en toe ligt de Jan Salie bijna stil om mooie panden aan te kunnen wijzen. Bij de Kattensingel: ,,Links ziet u de mooie Jugendstilstijl naast de, wat ik noem, de betonrotstijl.''