Zet ontheffing bewoners op naam

15-01-09 Bron: AD Groene Hart Door ED SLUIS
NIEUWERBRUG - Sluipverkeer mag het niet, maar de inwoners met een ontheffing van Nieuwerbrug mogen tijdens spitsuren wél over de Hoge Rijndijk rijden.. Als ze tenminste een op kenteken gestelde ontheffing kunnen tonen. Bewoner Gerard Kegge vindt dat die vergunning op naam moet worden gesteld.

Kegge stond gistermorgen opnieuw voor de bestuursrechter in Den Haag, tegenover de gemeente Bodegraven. Hij verklaarde dat Bodegraven bewonersontheffingen verstrekt, telkens voor een periode van drie jaar. In Kegge's geval gaat het om vier vergunningen, want z'n vrouw en kinderen hebben er ook een nodig.

Nog afgezien van de kosten - vanaf dit jaar 46 euro per vergunning - is het systeem volgens hem 'zo buigbaar als beton'. ,,Telkens als ik een nieuwe auto koop, moet ik weer een nieuwe vergunning aanvragen.'' Dat is ook nodig als een van de auto's van de familie in de garage terecht komt en er tijdelijk met een leenauto wordt gereden. ,,Of een collega leent mijn auto of ik die van hem, in beide gevallen kom ik niet meer thuis terwijl ik wél voor de ontheffing heb betaald. Maar ja, die staat op mijn kenteken, niet op mijn naam.'' Er is overigens wel een mogelijkheid om in al die situaties een tijdelijke ontheffing aan te vragen maar ook daar gaat onnodig veel tijd en geld in zitten, meent de Nieuwerbrugger.

Kegge vindt ook dat er te weinig wordt gecontroleerd op sluipverkeer op de Hoge Rijndijk. ,,Kijk, het blijft wel zo dat wij als bewoners moeten betalen omdat zij (het sluipverkeer -red.) hier maar voorbij blijven komen. Dus dan mag je misschien wat terugverwachten.''

Een van de volgens Kegge sporadische controles vond onlangs plaats. ,,Ze stonden er net een paar minuten en ineens zie ik ze weer instappen. Dus ik ben even gaan vragen wat er aan de hand was. Bleek dat ze weggingen omdat het regende.''

Volgens de gemeente Bodegraven heeft ook de politie geadviseerd om de ontheffingen af te geven op kenteken. Uit het oogpunt van handhaving zou dat zelfs noodzakelijk zijn. Afgezien van een staandehouding kan sluipverkeer zo immers van bewonersverkeer onderscheiden worden door passerende voertuigen te checken op een lijst van motorvoertuigen met een ontheffing.