SCHAATSEN: IJstocht op de Reeuwijkse plassen in zicht!

07-01-2009 Aanstaande zaterdag organiseert ijsclub Willemien Catrien, in samenwerking met gemeente en politie, een heuse ijstocht op de Reeuwijkse plassen.

Het belooft een zaterdag vol schaatsplezier, gezelligheid en natuurlijk ‘koek en zopie’ te worden! De start/finish is bij restaurant ’t Wapen van Reeuwijk in Reeuwijk-Brug. Het feest kan natuurlijk alleen doorgang vinden als het ijs dik genoeg is.

Burgemeester Jan Elzinga vindt dit een geweldige gebeurtenis. “Dit past echt bij de identiteit van Reeuwijk”, zegt hij. “Natuurlijk ben ik zelf die dag ook aanwezig!” De veiligheid van de schaatsers is de hoogste prioriteit. Elzinga wil zich daarom eerst laten verzekeren van de juiste ijsdikte, voordat hij vrijdag het definitieve startsein geeft.

Ook op de dag zelf wil de burgemeester niets aan het toeval overlaten. Dreigen er risico’s, dan worden er opnieuw metingen gedaan. De KNSB-norm, die ook hier geldt, is 12 centimeter dikte bij start/finish en 10 op het overige parcours.

Er zijn twee parcoursen, één van 20 en één van 25 kilometer lang. De enthousiaste schaatser kan zaterdagmorgen beginnen om 10 uur en de rest heeft tot 2 uur ’s middags de tijd om te starten. Onderweg zijn er vier controle- en stempelposten met EHBO. Bij elk van deze posten zal er iets lekkers te halen zijn.

Om de verkeersveiligheid te waarborgen, neemt de burgemeester een aantal maatregelen. Allereerst wordt de Notaris d’Aumerielaan afgezet voor ‘schaatsverkeer’ met hekken. Iedereen die wil schaatsen adviseert de burgemeester om zijn auto te parkeren bij de Surfplas, bij paviljoen ’t Reeuwijkse Hout.

Van daaruit kan hij dan verder gaan met speciaal daarvoor ingezette pendelbusjes. Ook worden verkeersregelaars in de kern ingezet. Tot slot staat de sleepdienst paraat, zodat de hulpdiensten te allen tijde doorgang kunnen vinden.