Oukoopse polder na zeven jaar eindelijk natuurgebied

10-06-2018 Oukoop - De Oukoopse polder is eigendom van Staatsbosbeheer en wordt beheerd door natuurboer Ardy de Goey. Met behulp van subsidie van de provincie Zuid-Holland en de medewerking van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is de Oukoopse polder na zeven jaar nu eindelijk omgevormd van gebied voor intensieve veehouderij naar natuurgebied.

Er was tijdens de open dag veel interesse voor de demonstratie met een drone voorzien van warmtecamera. Met behulp van de warmtecamera kan de boer 's morgens vroeg vogelnesten opsporen en die plekken markeren. Op die manier kan de boer om de vogelnesten heen maaien. De software is nog niet helemaal perfect. Eigenlijk zouden de locaties van de vogelnesten zichtbaar moeten worden op een website zodat ze niet gemarkeerd hoeven worden in het veld maar de wifi verbinding werkt nog niet goed. Het markeren van nesten in het veld brengt het risico met zich mee dat roofdieren de nesten ook kunnen vinden. Daarom wordt er in Oukoop helemaal niet gemaaid zolang er nog eieren of jongen in de nesten zijn.

Het zoeken van nesten met de warmtecamera kan alleen 's morgens vroeg worden uitgevoerd omdat de boden dan nog koud is. Overdag als de zon schijnt, is het onderscheid tussen de warmte die de vogels afgeven en de grond  voor de camera te klein om de nesten te kunnen waarnemen. Tijdens de demonstratie bleek dat de koeien bang waren voor de drone. Ze begonnen te loeien en gingen dicht bij elkaar staan. De boer had dat wel verwacht omdat koeien ook zo reageren op een hete luchtballon die in het weiland wil landen.

Delen van de polder zijn afgeplagd en veranderd in natte gebieden. Er wordt zeer actief gestuurd op weidevogelbeheer. De boerderij heeft een informatiecentrum in de inloopstal en is het knooppunt van een wandelroute door het natuurgebied. Vanuit het informatiecentrum in de stal kunnen bezoekers via een loopbrug op het wandelpad komen.

Stuurgroep Veenweide Gouwe Wiericke organiseerde afgelopen zaterdag een open dag op Hoeve Stein in Oukoop. De dag werd georganiseerd omdat na zeven jaar de Oukoopse polder nu officieel is ingericht als natuurgebied.

Gedeputeerde Han Weber, regiodirecteur van Staats Bosbeheer Jasper Kuipers en wethouder Robert Smits van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk openden de dag. Ardy de Goey van natuurboerderij Hoeve Stein kreeg een mooie vlag cadeau.