Asiel kan konijnen niet meer kwijt

04-06-2018 Woerden - Dierenasiel Reijerscop in Harmelen kampt sinds begin 2018 met een te grote toestroom van konijnen. Inmiddels is de populatie gegroeid tot maar liefst tachtig stuks. Het aantal konijnen dat momenteel in het asiel verblijft is dusdanig groot dat een van de vrijwilligers een gedeelte van de konijnen thuis opvangt om de broodnodige zorg te verschaffen.

Met tachtig konijnen die wachten op een nieuw thuis heeft het asiel noodgedwongen een stop gezet op de opvang van nieuwe konijnen. De vraag naar potentiële baasjes is dus groter dan ooit.
 
´Er komen nu meer konijnen binnen dan dat er weggaan, het zit gewoon vol´´, aldus Bep van Wijk. Als vrijwilliger voor de stichting vangt zij een aantal konijnen op om intensieve zorg te verschaffen. Dit is gelukkig geen onbekend terrein voor haar. Al voordat het huidige asiel gebouwd werd ving Bep konijnen uit de regio op. Nu het asiel de grote toestroom niet meer aankan schiet ze weer tijdelijk te hulp. ´´Ik zorg momenteel voornamelijk voor de konijnen die hulpbehoevender zijn dan de rest en wat extra aandacht nodig hebben, zoals moeders met nestjes en konijnen die iets mankeren.’’
 
Afstand
De konijnenhokken in het asiel zijn nooit leeg geweest en in de meeste gevallen hebben de vrijwilligers hun handen vol aan de verzorging van de konijnen. Bep vertelt: ’Normaal gesproken is de toestroom van konijnen niet veel groter dan het aantal adopties. Nu er veel meer konijnen binnenkomen dan dat er geadopteerd worden is het aantal konijnen groter dan ooit.’’ De precieze oorzaak van het grote aanbod konijnen blijft onduidelijk. ´´Het is moeilijk te zeggen waarom er de afgelopen tijd zoveel konijnen worden binnengebracht. Van de meeste konijnen die we momenteel opvangen is afstand gedaan. Dit was voorheen wel anders. Toen bestond het leeuwendeel uit zwerfdieren.´´
 
Adopteer een konijnenkoppel
Voor de grote groep konijnen zal nu een geschikt thuis moeten worden gevonden. Om impulsaankopen te vermijden benadrukt Bep volgens het asiel een aantal belangrijke zaken: ‘’Denk goed na voordat je een konijn aanschaft. Konijnen zijn ontzettend leuk en uitstekende gezelschapsdieren. Maar vergeet niet: een konijn heeft verzorging en aandacht nodig en daar gaat tijd in zitten.’’ Daarnaast plaatst het asiel enkel konijnen in koppels. Het houden van slechts één konijn komt namelijk niet ten goede aan het welzijn van konijnen. ‘’Konijnen zijn van nature groepsdieren. Dit betekent dat een soortgenoot nodig is voor een konijn om gezond en gelukkig te zijn’’. De vrijwilligers van Dierenasiel Reijerscop helpen potentiële baasjes graag met het vinden van een geschikt konijnenkoppel en kunnen de nodige tips geven over de verzorging. Wie dus overweegt om binnenkort een konijn aan te schaffen, doet er goed aan om eerst aan het asiel te denken!