Feest van de Geest geopend

11-05-2018 Regio - Onder grote belangstelling werd op 8 mei in de H. Bonaventura kerk te Woerden de derde editie van Feest van de Geest Groene Hart geopend door Gerdien Kuiper-Gilhuis, Gerdien maakt deel uit van de werkgroep kunstenaars/pastores. Zij opent met de volgende woorden Kunst en religie, ze vormen niet altijd een voor de hand liggende combinatie.

 

We leven in grimmige tijden. We hebben behoefte aan verhalen, nu meer dan ooit. Kunst en religie kunnen die bieden. Bij Feest van de Geest zoeken we bij uitstek  naar verbinding tussen kunst en religie.
Door cliënten van Ipse de Bruggen zijn speciale Feest van de Geest kaarsen gemaakt, ter opening van het evenement Feest van de Geest werd de eerste kaars aangestoken door één van de cliënten van Ipse de Bruggen. Tijdens de exposities zullen deze zelfde kaarsen branden in de deelnemende kerken.

Ds. Paul van Dijk van de Goede Herder kerk te Alphen a/d Rijn hield een feestrede over het Thema Levensadem.  Levensadem, geestkracht. Iets dat we niet kunnen zien, maar wel kunnen voelen. We kunnen erdoor geraakt worden. Een schilderij heeft ook levenskracht. Als wij naar een schilderij kijken, kan het ons aanspreken. En wat de een aanspreekt, vindt een ander soms helemaal niets! Wat is het toch dat iets je boeit, je raakt? Zit er geestkracht in schilderijen? In kunst wat mensen maken? Geestkracht kan je leven veranderen. Op het moment dat het gebeurt weet je dat nog niet, maar later…


2 kunstenaars van Klassenwerk (Ipse de Bruggen) Judy van Vliet (exposeert in Bonaventura kerk) en Maria van 't Hullenaar lieten de aanwezigen delen in de inspiratie voor hun kunstwerken die zij ontleenden aan het Pinksterverhaal en het genoemde thema. Het geheel werd aan elkaar gepraat door geestelijk begeleider van Ipse de Bruggen Petra Kuperus. Het programma werd muzikaal omlijst door leden van Musici Talent AL, Het Klooster uit Woerden.

Vanaf Hemelvaartsdag exposeren circa 28 kunstenaars hun nieuwe kunstwerk over het thema Levensadem  in 16 kerken in het Groene Hart. Rond de exposities zijn tal van activiteiten georganiseerd in samenwerking met de kunstenaars zoals workshops, inspirerende wandelingen en vele muziekuitvoeringen.

Het ‘Feest van de Geest’ duurt van donderdag 10 mei t/m zondag 13 mei (uitgezonderd vrijdag 11 mei) en van zaterdag 19 mei t/m maandag 21 mei. De gebouwen zijn tijdens deze lange weekenden dagelijks open van 13 tot 17 uur. Tijdens de openingstijden is in veel kerken een ontmoeting met de kunstenaar mogelijk. De toegang tot de exposities is gratis.
Meer informatie is te vinden op www.feestvandegeest-groenehart.nl en via facebook  www.facebook.com/feest.vandegeest