Film - Casablanca

18 Jan 2018 - 20:00

Bodegraven - Tijdens de Tweede Wereldoorlog runt de verbannen Amerikaan Rick Blaine (Humphrey Bogart) een bar in Casablanca. Rick krijgt twee belangrijke douane-papieren in z'n bezit. Als de Nazi Strasser in Casablanca arriveert, doet de plaatselijke agent Renault alles om hem te plezieren:

zo belooft hij dat hij ervoor zal zorgen dat de Tsjecho-Slowaakse verzetsleider Victor Laszo de stad niet uit zal komen om naar de VS te vluchten. Tot Rick's verrassing arriveert Laszlo in Casablanca met Rick's oude liefde Ilsa.

Een film uit 1942 waar alles in zit. Verhaal, intrigerende personages, actie en vooral romantiek. Actie voor die tijd moet je je dan wel inbeelden als iemand die een gun gericht op iemand houdt en heel koelbloedig iets -zegt-.

De actie is dus wat outdated, maar de overige elementen in deze film niet. De romantiek in deze film biedt veel meer dan romantiek. De personages zijn sprekend uitgewerkt. Het verhaal is aardig uitgewerkt. Ik denk wel dat er veel recentere films zijn die dit soort liefdesverhalen sterker hebben weten te verfilmen. Maar Casablanca zal waarschijnlijk wel voor hun een grote inspiratiebron zijn geweest!

Maar nu wat concreter! Casablanca is een stad in Frans bezet Marokko tijdens WOII. Nu Frans bezet, wat ertoe heeft geleid dat veel invloedrijke mensen die uit het 3e rijk zijn gevlucht hier op een ticket naar Amerika wachten. Deze mensen komen bij elkaar in een Saloon waar een groot deel van de film zich afspeelt. Op een dag ziet de saloon-eigenaar een vrouw binnenstappen waar hij in Frankrijk van top tot teen verliefd op was. Deze vrouw zou samen met hem vluchten, maar kwam niet opdagen. Alleen ze heeft haar man bij zich. Langzaam aan wordt duidelijk wat er zich in Frankrijk afgespeeld moet hebben, waarom zij niet kwam opdagen en waarom ze nu getrouwd is.

Op vrijdagavond 12 januari om 20:00 uur de topfilm uit 1942  Casablanca. Reserveren kan via novabioscoop@kpnmail.nl  of per telefoon 0172 650010.