Kerstmusical op ‘t Vogelnest voor Serious Request

18-12-2017 Bodegraven -  De leerlingen van groep 7/8 van 't Vogelnest organiseren dit jaar een heuse kerstmusical voor het goede doel. En ja, u leest het goed, organiseren. Want zij voeren de musical niet alleen op, zij regelen alles eromheen. De bar, kassa, licht, geluid, zelfs de rode loper, alles regelen de leerlingen zelf. Gezamenlijk zetten ze zich twee avonden in om zoveel mogelijk geld op te halen om kinderen en ouders met elkaar te herenigingen die elkaar door rampen of conflicten zijn kwijt geraakt.  

 
Ieder een eigen taak
De leerlingen hebben ieder een eigen taak voor of achter de schermen. Ze zingen sowieso allemaal mee met de liedjes van de musical. Yu Zhe zet zich bijvoorbeeld met een aantal anderen ook in bij de rode loper: “We regelen niet alleen de rode loper die we verlichten met leuke zelfgemaakte lampjes én verzorgen ook livemuziek. Vier leerlingen spelen zelf kerstmuziek op cello, gitaar en viool”.  
 
Merlijn verkoopt al dagen kaarten voor de musical “De ouders van groep 7/8 kunnen ’s ochtends voor schooltijd kaarten kopen voor de voorstelling van 20 december. De 21e spelen we nog een keer, maar dan voor alle leerlingen tijdens de kerstviering”. De koffie, thee en warme chocolademelk worden onder andere door Jaelynn verkocht. “We verkopen ook zelfgebakken koekjes, om de opbrengst nog iets te verhogen”.  De toneelknechten veranderen het decor bij de wisseling van scenes en spelen figurantenrollen.
 
Waar gaat het verhaal over?
De musical is een zoals te verwachten een verhaal met een kerstboodschap. Er lopen twee verhaallijnen door elkaar. Allereerst is daar Ferry de Hoop, een jongen die net is verhuisd naar het dorp waar de musical zich afspeelt en die aanvankelijk erg wordt gepest. Daarnaast is daar Drikus Draaikont die de gouden piek heeft gepikt waardoor het hele kerstfeest verpest dreigt te worden. “Mijn vader, de chagrijnige burgemeester is bang dat het kerstfeest totaal wordt verpest”,  vertelt Loes enthousiast, die de rol van Roxanne speelt. De verhaallijnen worden weer samen gebracht door haar zus, Esmaralda, gespeeld door Annefleur: “Aan het begin ben ik echt een pestkop en doe ik gemene dingen tegen Ferry. Maar later kom ik tot inkeer en realiseer ik me dat eerlijk zijn, en lief zijn voor elkaar veel belangrijker is en je veel meer brengt en probeer ik het goed te maken”. Het leren van de teksten  leek aan het begin wat lastig, maar voor ze het wisten, zat alles erin. Shiféy speelt Claire en laat geen kans voorbij gaan om de liedjes hardop te zingen, het liefst zo hard mogelijk. En zonder alle details te verklappen, is de afloop vanzelfsprekend kerstachtig goed.
 
Cheque overhandigen
“Door de kinderen meerdere verantwoordelijkheden te geven bij het tot stand komen van de musical, is het nu echt al iets van hun samen geworden” vertelt Madelief, leerkracht van de groep. “Het enthousiasme is groot en het is heel leuk om te zien hoe ze er helemaal voor gaan om dit tot een succes te maken. Het koppelen van het goede doel, is ook vanuit de kerstgedachte. “We zijn nog bezig om te regelen dat een aantal leerlingen in de kerstvakantie de cheque met het totaalbedrag naar Apeldoorn gaan brengen, maar daar gaat het niet alleen om. Ik ben nu al trots op wat de groep gezamenlijk neerzet en kijk uit naar de voorstellingen”.