Lisa Bruinincx Nederlands Kampioen ergometerroeien

13-12-2017 Reeuwijk - Afgelopen zaterdag 9 december 2017 is Lisa Bruinincx, lid van de aan de Reeuwijkse plassen gevestigde Roei- en Zeilvereniging Gouda, Nederlands kampioen geworden op de roei-ergometer. De 16-jarige Lisa wist in een strak geroeide race over 2000 meter alle 72 andere roeisters in het meisjes-16 veld achter zich te laten en met een ruime voorsprong van 24 seconden te winnen in een nieuw Nederlands record van

7 min 4,5 sec. Dit betekende een verbetering van het oude record uit 2012 met 2,6 seconden. En passant was Lisa ook sneller dan het complete meisjes-18 veld, wat haar prestatie nog meer bijzonder maakt.

De roei-ergometer wordt in de winterperiode veel gebruikt om te trainen, omdat het niet altijd mogelijk is om met de skiff de Breevaart op te gaan.
Onder begeleiding van coaches Toine Vergroesen, André Beerthuizen en Hans Nielen is de afgelopen periode hard getraind (8 trainingen per week, waarvan 1 op de ergometer) om dit resultaat te bereiken. Belangrijk element in het roeien vormen de ergometertrainingen om te ervaren hoe hard je kunt roeien zodat je tijdens een wedstrijd precies weet wat mogelijk is.

Bij de KNRB zijn de ergometerresultaten een belangrijk element bij het vaststellen van de selecties voor het Nederlands team.
Waar veel roeiers nog wel eens te hard van start gaan en zichzelf later in de race tegenkomen, is de kracht van Lisa juist andersom gedoseerd door stabiel maar hard te roeien en halverwege de race het tempo en kracht langzaam maar zeker op te voeren om dit de laatste 250 m. te laten eindigen in een vernietigende eindsprint waarbij de laatste restjes energie worden aangesproken. Dit bleek het winnende recept en vooral ook goed voor een Nederlands record.

• Ook de andere twee deelnemers van de Roei- en Zeilvereniging Gouda deden het goed. Zowel Annelotte Maitland (13 jaar) als Henriette Maitland (15 jaar) roeiden een persoonlijk record en eindigden respectievelijk op plaats 14 en 25 in het veld van 72 deelnemers.

►Lisa Bruinincx Nederlands kampioene ergometerroeien.