Lancering kandidatenlijst ChristenUnie overschaduwd door reactie fractievoorzitter

05-12-2017 Bodegraven-Reuwijk - De teleurgestelde reactie van fracievoorzitter Arie de Groot op de presentatie van de kandidatenlijst van de ChristenUnie, heeft de lancering ervan overschaduwd. Op 28 november is tijdens de algemene ledenvergadering de voorgestelde lijst met daarop veel nieuwe kandidaten maar zonder de naam van de huidige fractievoorzitter, unaniem aangenomen.

Ook het voorstel om Kees Oskam als lijsttrekker en kandidaat wethouder te benoemen werd unaniem door de leden gesteund. Oskam is momenteel wethouder en onder meer verantwoordelijk voor Duurzaamheid, Verkeer & Vervoer en Vastgoed.

Kandidatenlijst
Op plaats 2 staat Matthijs Kortleven, hij woont sinds augustus 2016 in Reeuwijk en was voor die tijd gemeenteraadslid in Alphen aan den Rijn. Op plaats 3 prijkt Els Oliwkiewicz, zij deed de afgelopen jaren ruime ervaring op als lid van de Commissie Samenleving. De plaatsen 4, 5, 6 en 7 worden bezet door huidige raadslid Mark Koudijzer, John Jacobs, Fred Westerink en Ralph Segers.

Fractievoorziiter onaangenaam verrast

De Groot werd overvallen door het feit dat hij niet meer op de voorgestelde kandidatenlijst stond. Hij zegt tijdens een interview: “Het bijzondere is dat ik op 6 november via via opeens vernam op nummer 6 te staan, terwijl de gesprekken die week daarvoor nog volgens de afspraken van nummer 2 uitgingen, Ik heb om opheldering gevraagd en het bestuur gevraagd om zich aan de gemaakte afspraken te houden. Helemaal bijzonder werd het toen er zonder enige toelichting aan de leden en aan mij een kieslijst werd verzonden waar ik helemaal niet meer op stond. Tot op heden weet ik nog steeds de reden niet."

Onduidelijkheid over brief aan hoofdbestuur
Op de vraag van de pers waarom Arie de Groot niet meer op de kandidatenlijst staat, wil voorzitter Remmert Kerst niet reageren. Hij verwijst naar woordvoerder Matthijs Kortleven. Kortleven zegt dat De Groot niet meer op de kieslijst staat omdat hij niet meer mee wilde doen nadat bleek dat hij niet meer op nummer 2 stond. Volgens De Groot was de afspraak met het bestuur: "Kees op 1 en ik op 2".  Matthijs Kortleven was afgelpen week nog in de veronderstelling dat Arie de Groot zijn lidmaatschap van de CU per 31 december had opgezegd. Inmiddels is duidelijk dat dit per 1 april 2018 is.

Arie de Groot zegt:"Deze brief heb ik met verdriet en een verscheurd hart verstuurd. Ik ben volbloed ChristenUnie-man en heb deze club meer dan 40 jaar gediend. Het doet extra pijn dat je dan zo wordt afgeserveerd."

Hoe nu verder
De Groot wil de periode tot 21 maart fractievoorzitter blijven van de CU. Als alternatieven ziet hij nog: lid worden van een andere partij of doorgaan als eenmansfractie. De Groot leeft in het vertrouwen dat waar een deur wordt toegesloten, God ook weer een venster opent.

foto 1 Wethouder Kees Oskam
foto 2 Fractievoorzitter Arie de Groot