+Lichtlijn in Bodegraven biedt meerwaarde in verkeer

18-11-2017 Bodegraven - De +Lichtlijn kan meerwaarde bieden voor kwetsbare, overstekende voetgangers. Dat concludeert adviesbureau RoyalHaskoningDHV naar aanleiding van een evaluatie van de verlichte, aan verkeerslichten gekoppelde ledlijn die in Bodegraven in het trottoir is aangebracht.

 


 
RoyalHaskoningDHV onderzocht de effecten van de +Lichtlijn, die in februari 2017 in gebruik werd genomen op het kruispunt Goudseweg/Vrije Nesse in Bodegraven. Volgens het adviesbureau kan de +Lichtlijn helpen om afgeleide mensen te attenderen op de oversteektaak.
 
Beter zichtbaar
De +Lichtlijn heeft bovendien voldoende potentie voor andere toepassingsmogelijkheden. De verlichte ledlijn kan naast ‘smombies’ – smartphone zombies – ook andere verkeersdeelnemers helpen bij hun oversteektaak, zoals ouderen met een rollator, kinderen en grote groepen voetgangers. Daarnaast zijn wachtende voetgangers door de +Lichtlijn beter zichtbaar en lijken voetgangers zich achter de lijn en dus niet te dicht op de rijbaan op te stellen.
 
‘Zelf opletten blijft de norm’
Wethouder Kees Oskam, verantwoordelijk voor verkeer in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, is tevreden met de resultaten van het onderzoek. “Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Daarom streven we naar zo veilig mogelijk gebruik, ook op straat. Dit rapport laat zien dat de +Lichtlijn daarbij kan helpen. Natuurlijk blijft zelf opletten de norm, maar met de +Lichtlijn helpen we verkeersdeelnemers een handje.”