Lezing Stefan Waanders in Verzetsmuseum

23 Nov 2017 - 20:00

Gouda - Het verhaal van Europa. Europa is op een belangrijk punt van haar geschiedenis aangekomen.

 

In een (economisch en geostrategisch) snel veranderende wereld moet voortdurend (politieke) speelruimte gerealiseerd worden om vorm te kunnen geven aan een specifiek complex van waarden dat met de naam van Europa verbonden is en dat ook wereldwijd als teken van hoop wordt herkend. Waarden waarmee Europa zich onder een maatstaf plaatst die haar te boven gaat en daardoor ook zelfkritiek insluit.

Dit vraagt ook om een eerlijke behandeling van de Europese Unie als een uniek politiek project-in- wording dat van Europa’s falend verleden wil leren. Politiek echter heeft aan zichzelf niet genoeg. Dit project-in- wording heeft hulp nodig
vanuit een diepere laag van de werkelijkheid, waar een gesprek gevoerd wordt dat al eeuwen aan de gang is, waarin deze waarden steeds opnieuw levend en werkzaam worden in confrontatie met onze huidige uitdagingen. Met aandacht voor geschiedenis en cultuur wordt gezocht naar de bronnen van Europa. Daarbij wordt de vraag gesteld hoe deze (weer) vruchtbaar kunnen worden voor de huidige zoektocht naar Europa.

Op donderdag 23 november 2017. Verzetsmuseum Zuid-Holland aan de Turfmarkt 30 te Gouda. Inloop 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is € 2,50 en reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of 0182-520385.