Groep acht gaat op dievenjacht

16-10-2017 Bodegraven - Woensdagavond hebben wijkteam Zuid en de politie hulp gekregen van Amina, Ahmed, Anissa, Federico, Ingmar, Mats, Djedi en Rodi. Deze leerlingen uit groep 7/8 van ‘t Vogelnest gingen de wijk Broekvelden door de ogen van een inbreker bekijken.Ze gingen aan poortdeuren en achterdeuren voelen of deze wel goed afgesloten waren en keken hoe eenvoudig ze ongemerkt een woning via de achterzijde konden betreden. Ze spraken bewoners aan en gaven de bewoners advies. Als u uw woning verlaat of even niet kunt opletten: sluit ramen en deuren! Een insluiper is anders eenvoudig en snel binnen. Zonder in te hoeven breken kan hij er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor gaan.

Achterdeur op slot
Het was goed om te merken dat de bewoners zich heel bewust zijn van de gevaren van een achterdeur die niet op slot zit. Het merendeel van de bewoners liet weten de deuren op slot te draaien als ze er geen zicht op hebben als ze bijvoorbeeld naar boven gaan om een was te draaien. Helaas werden er veel schuren aangetroffen die niet op slot waren. Daarin stonden fietsen waarvan de sleutels in het slot zaten, een mooie buit voor gelegenheidsdieven. Zorg ook voor goed hang en sluitwerk op de poortdeur en de schuur, en zet uw fiets ook in de tuin en in de schuur op slot.

Hond blij met bezoekers
Het spannends was een woning waarvan de deuren niet op slot waren en er geen licht brandde. De leerlingen werden verwelkomt door een grote hond die het wel gezellig leek te vinden dat er bezoekers binnenkwamen. In de woonkamer bleek de bewoonster op de bank in slaap te zijn gevallen en niet gehoord te hebben dat er een heel preventieteam binnengekomen was. De wijkagent heeft deze dame zachtjes gewekt en uitgelegd dat ze haar achterdeur beter op slot kan doen, zeker als ze een dutje op de bank gaat doen.

De actie was naar de zin van de leerlingen uit groep acht te snel afgelopen, ze lieten weten een volgende keer graag weer te helpen. De wijkagenten en het wijkteam waren heel blij met deze enthousiaste hulp.

Wonngen zonder licht aan

Het was inmiddels donker geworden en het wijkteam ging verder met de volgende actie. Ze gingen op de fiets de Dronenwijk in op zoek naar donkere woningen. Als de dagen korter worden, stijgt de kans op inbraken. De oplossing lijkt simpel en dat is het ook: goede verlichting. Een goed verlichte woning gaan dieven het liefst uit de weg. Verlichting met een tijdschakelaar maakt al een groot verschil. Zorg ook voor goede buitenverlichting en zorg voor een bewoonde indruk.

Helaas bleek een groot aantal woningen in Broekvelden onverlicht. Het belang hiervan lijkt dus nog niet echt doorgedrongen. Er zijn een kleine vijftig enveloppen met informatie door brievenbussen gegooid.

Meer tips tegen woninginbraak zijn te vinden op de website www.politie.nl en de gemeente website.