Zes branden door ilegale hennepkwekerijen

11-10-2017 Bodegraven - In Nederland ontstaan er per dag gemiddeld zes branden door het kweken van hennep. Meestal door het zeer ondeskundig aftappen van stroom. Daarnaast is er een reëel gevaar voor schimmels, legionellabacteriën en een te hoog CO2-gehalte in de ruimte. Maar ook in een XTC-lab is het vaak allesbehalve veilig. Explosiegevaar, zuren, gassen en besmettingsgevaar.

 

Het signaleren van ongewenste activiteiten begint vaak bij de “buren”. Het informeren van de burger vindt ook de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een belangrijke taak zodat bijtijds acties ondernomen kunnen worden door de gezagsdragers.

Op het Raadhuisplein opende burgemeester Chistiaan van der Kamp woensdag twee containers waar iedereen tot en met 13 oktober in het kader van de “Najaarsweek van de Veiligheid” een nagebootste hennepplantage kan zien.

Burgemeester Christiaan van der Kamp in de drugscontainer

Daarnaast is er informatie beschikbaar over de manipulatie van meters, de gevaren van een kwekerij en de kosten die hennepplantages met zich mee brengen.

Ilegale stroomaftap vaak oorzaak van brand

Uiteraard krijgen bezoekers ook tips over hoe zij hennepkwekerijen kunnen herkennen en hoe zij in een verdachte situatie moeten handelen.

Ook hennepkwekerijen voor "eigen gebruik"  zijn verboden en geven last van stankoverlast en brandgevaar. 

De twee containers zijn een initiatief van Bureau Drugszaken die onder meer ook overheden ondersteunt bij de bestrijding van de drugscriminaliteit.