Computer waar verkiezingsuitslagen op verzameld worden heeft geen internetverbinding

13-03-2017 Bodegraven-Reeuwijk - Om te voorkomen dat "de Russen" of andere gure types de uitslagen van de verkiezingen van 15 maart beïnvloeden via cybercrime, laat burgemeester Christiaan van der Kamp nog even snel een lokaal netwerk aanleggen in het gemeentehuis. De gemeentes hebben opdracht gekregen van het rijk om de computers waar de uitslagen van de stembureaus op verzameld worden, los te koppelen van het internet.

De postzakken met ingevulde stembiljetten en de geheugenstick met de uitslagen er op worden 's nachts met een auto naar een centraal verzamelpunt in Nederland gebracht. Het gemeentehuis is woensdag- op donderdagnacht open. Iedereen is uitgenodigd om met elkaar de uitslag van de verkiezingen te volgen op grote schermen in het Evertshuis.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft dit jaar de reclameborden met posters van de partijen waarop gestemd kan worden gehuurd. De borden worden door een bedrijf met posters en al netjes neergezet en na de verkiezingen weer opgehaald en gestald. Ook voor de gemeenteraadsverkiezingen hoeven de partijen niet meer te plakken. Ook dan zulen de borden voorzien van posters met lokale kopstukken er op worden aangeleverd.

Teleurgestelde plakteams kunnen volgens burgemeester Van der Kamp nu bij particulieren vragen of ze een poster mogen ophangen. Ze kunnen dan meteen een praatje maken met de kiezers.