Lezing in Verzetsmuseum Zuid-Holland

23 Mrt 2017 - 20:00

Gouda - Alphons Siebelt houdt op 23 maart om 20.00 uur in Verzetsmuseum Zuid-Holland aan de Turfmarkt 30 te Gouda een lezing over het onderduiken en de hulp bij het onderduiken. Daarbij zal hij ook ingaan op de situatie in Gouda. Entree is € 2,50 en reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.


 
In de Hongerwinter was onderduiken een wijd verbreid verschijnsel. Er was een omvangrijk netwerk ontstaan, dat niet alleen uit illegale medewerkers bestond, maar ook uit "bovengrondse" medewerkers. Binnen dat netwerk waren er evenwel grote verschillen in principes, doelstellingen en methoden.
Deze lezing gaat niet alleen over die hulpverleners, maar ook over de onderduikers zelf, een allesbehalve homogene groep met uiteenlopende achtergronden, motieven en verwachtingen. Over die grote massa onderduikers is weinig bekend; de aandacht gaat vooral uit naar de illegaliteit en "het verzet".

Alphons Siebelt is historicus en schreef artikelen en boeken over de Tweede Wereldoorlog, hoofdzakelijk gericht op Leiden en omgeving. In zijn boek 'Hij zit bij de onderduikersbond' schrijft hij over illegale organisaties en onderduikers, wat hem tot nieuwe inzichten brengt.