Eerste lepelaars weer terug in de Nieuwkoopse Plassen

01-03-2017 Nieuwkoop - Na een lange reis uit het zuiden zijn de eerste lepelaars weer terug in de Nieuwkoopse Plassen. Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten heeft acht lepelaars gesignaleerd. Hij vertelt: "Zo eind februari is het opletten geblazen, want dan kunnen de eerste lepelaars weer terugkomen. Ik zag vandaag de eerste acht exemplaren. Hopelijk volgen er binnenkort nog meer.”

De lepelaars brengen de winter door in het warme zuiden van Europa en West-Afrika. Na de winterperiode komen ze terug naar Nederland om te broeden. De eerste lepelaars zijn vaak degene die in Zuid-Europa overwinterd hebben. De exemplaren uit West-Afrika zullen binnen enkele weken verschijnen.

In Nederland broedt het grootste deel van de West-Europese populatie. Dit maakt dat wij Nederlanders een belangrijke verantwoordelijkheid voor het behoud van deze soort hebben. “Daarom zijn we erg blij dat de lepelaars sinds 2009, nu acht jaar geleden, weer in de Nieuwkoopse Plassen broeden. Daarvoor was dat 30 jaar niet gebeurd.”