Hoe Bodegraven wereldnieuws werd door een verkeerslicht

18-02-2017 Bodegraven-Reeuwijk - Sinds deze week hoef je niemand meer uit te leggen waar Bodegraven ligt. Waar afgelopen dinsdag al door Nederlandse media zoals NOS en RTL Nieuws uitgebreid aandacht werd besteed aan ons dorpje, ging het de dagen daarna ook buiten de landsgrenzen 'viral'. Ons dorp kwam wereldwijd langs in de nieuwsbulletins, al ging het uitspreken van de naam niet bij alle nieuwslezers helemaal vlekkeloos. 

De reden voor alle aandacht: een nieuw soort verkeerslicht, verwerkt in de stoep. En Bodegraven had de primeur.

Bij de kruising Goudseweg/Vrije Nesse zitten sinds enkele weken een aantal ledstrips verwerkt in het straatwerk bij de voetgangersoversteek. Deze strips zijn gekoppeld aan het verkeerslicht en springen dus tegelijk met het gewone licht op rood of groen. De ledlampjes zijn bedoeld om smartphonegebruikers die zijn verzonken in hun telefoon extra te waarschuwen bij het oversteken. De '+Lichtlijn', zoals deze oplichtende lijn heet, is ontwikkeld door het Bodegraafse bedrijf HIG Traffic Systems. In samenwerking met de gemeente Bodegraven-Reeuwijk zijn ze nu een pilotproject gestart om de lijn te testen voor de duur van zes maanden.

Over het nut en de reden van deze nieuwe verkeerslichten ontstond direct veel discussie. Sommigen vinden het een zeer innovatieve oplossing, meegaand met de huidige tijdsgeest. Anderen vinden het belonen van slecht gedrag: in het verkeer moet je van je smartphone afblijven, ook als voetganger.

De proef met de ledstrips kreeg meteen bij de start veel aandacht van de Nederlandse media. Niet veel later werd het opgepikt door buitenlandse media: de Britse nieuwswebsite The Guardian berichtte er woensdag over. Op donderdag plaatste de Washington Post een artikel online, en BBC News publiceerde zelfs een video van de lichtgevende lijnen. Deze beelden werden even later ook overgenomen door het Spaanse persbureau EFE. Diverse media uit onder andere Duitsland, Italië, Thailand, Frankrijk, Canada en de VS hebben aandacht besteed aan de nieuwe Bodegraafse verkeerslichten.

Een gepland live-interview op BBC One zaterdagochtend moest helaas op het laatste moment plaatsmaken voor urgenter nieuws. Dat mag echter de pret niet drukken. Zoals Mark Hofman van HIG al tegen het AD zei: „Het is fantastisch uit de hand gelopen.”