Opinie: ‘Geen nieuwe kunstgrasvelden meer met rubberkorrels!’

18-02-2017 Bodegraven – We weten allemaal dat in de rubberkorrels op onze kunstgrasvelden kankerverwekkende stoffen zitten. De vraag is alleen: Zijn ze schadelijk voor onze gezondheid als we er op spelen? Het RIVM leek ons zekerheid te geven na hun laatste in allerijl opgezette onderzoek: ‘Het is veilig en verantwoord’. Zo zeker bleek dat afgelopen week weer niet. Nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit toonde aan dat er toch mogelijke risico’s zijn.

Zebravisembryo’s, blootgesteld aan water waarin rubberkorrels hebben gelegen, legden massaal het loodje of de visjes vertoonden gedragsverandering. Volgens de onderzoekers zou dat wel eens het bewijs kunnen zijn dat de stoffen wel degelijk gevaarlijk kunnen zijn voor vooral jonge kinderen.

Het begint er nu wel op te lijken dat we het gewoon niet zeker weten. Veel uitgebreider en langer onderzoek is nodig om echt duidelijkheid te krijgen. Maar nu die onduidelijkheid uitblijft, is het  wel duidelijk en ook voor vele ouders: ‘Beste gemeenten, leg geen kunstgrasvelden meer aan met rubberkorrels!’

De velden van CVC Reeuwijk moeten binnenkort worden vervangen door kunstgrasvelden en naar ik begrepen heb maken ze zich bij CVC Reeuwijk zorgen dat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk wellicht toch kunstgrasvelden met rubberkorrels wil aanleggen. Onbegrijpelijk dat er nog discussie moet ontstaan welk soort kunstgras wordt aangelegd. Weg met de rubberkorrels, het is rotzooi!!!

Een financiële afweging, kunstgras met kurk is veel duurder,  mag bij de gemeente nooit prevaleren wat betreft  de gezondheid van jonge kinderen als die niet echt verzekerd is. De gemeente draagt de volle verantwoordelijkheid. Inmiddels wordt er een proefproces voorbereid door het letselschade kantoor SAP over de omstreden rubberkorrels in kunstgras. Gestart wordt met de gemeente Amersfoort. Deze wordt gemaand binnen twee weken toe te zeggen de kunstgrasvelden met rubberkorrels te saneren. Raadsman De Witte verwijst daarbij naar het zogeheten ‘voorzorgsbeginsel’.

Een Verklaring van Rio 1992 die ook door de EU is omarmd. In de Verklaring is vastgesteld dat overheden ‘waar ernstige schade dreigt’ beschermingsmaatregelen niet zullen uitstellen omdat er ‘geen volledige wetenschappelijke zekerheid’ is. Volgens Witte is dit aan de orde met de rubberkorrels, die sowieso kankerverwekkende stoffen bevatten.

Ik kan me voorstellen dat gemeenten niet zomaar alle kunstgrasvelden kunnen vervangen vanwege de hoge kosten, maar je mag toch verwachten dat bij de aanleg van nieuwe kunstgrasvelden de rubberkorrels in de ban gaan. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk moet nu begrijpen dat rubberkorrels in nieuwe kunstgrasvelden 'not done' is!  De gemeente moet haar verantwoordelijkheid hierin nemen.
 

Opinie: André van Egdom

Lees ook: Sportpark Groene Zoom kiest voor kunstgrasved met kurk granulaat