Berekende voordeel uitbreiding Rotterdam Airport bestaat niet

05-01-2017 Rotterdam - Het berekende voordeel van de uitbreiding van de luchthaven Rotterdam The Hague Airport blijkt gebaseerd op onjuiste cijfers. Als de juiste cijfers worden gebruikt verdwijnt het voordeel en blijven alleen de nadelen over. Dat ontdekte GroenLinks Statenlid Berend Potjer nadat een passagier uit de regio Rijnmond hem erop wees dat reizen via Schiphol minstens zo snel was als via Rotterdam Airport.

Omdat de tijdwinst de passagiers was juist het argument voor de uitbreiding van Rotterdam The Hague Airport was dook Potjer in de cijfers en kwam tot de schokkende ontdekking dat die berekende tijdwinst was gebaseerd op onjuiste cijfers en in werkelijkheid niet bestaat!

Het lijkt erop dat in het onderzoek een beginnersfout is gemaakt. Potjer: “Rotterdam meldt de tijden dat de incheckbalies sluiten op haar website en Schiphol de tijden dat ze opengaan. Die kan je niet met elkaar vergelijken, maar het lijkt erop dat de onderzoekers dat wel hebben gedaan. Een enorme blunder, want daarmee bereken je de tijd dat de balie open zijn in plaats van het tijdsvoordeel voor de passagier. Als je voor beiden luchthavens met de sluitingstijd rekent valt het verschil weg en hebben de passagiers weinig aan een uitbreiding, maar zitten de omwonenden wel in de herrie en stank. Al met al lijkt iedereen beter af zonder uitbreiding, maar ik heb de provincie gevraagd dit nog na te rekenen.”