Van Eijk (VVD) reageert op afschaffing precarioheffing

29-12-2016 Bodegraven-Reeuwijk - Gerrit van Eijk van de VVD reageert in een persbericht op het artikel dat afgelopen woensdag verscheen in AD over het wetsvoorstel om de precarioheffing op kabels en leidingen af te schaffen. Gemeenten mogen er 10 jaar over doen om naar een alternatieve inkomstenbron te zoeken. Het college is blij met de extra belastinginkomsten via de precarioheffing.

Van Eijk ergert zich er aan dat het college zegt dat de gemeentelijke belastingen niet verhoogd zijn, want doordat de precario-heffing wordt doorberekend aan de gebruikers is de gemeentebelasting volgens hem indirect wel verhoogd.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heft sinds 2015 precariobelasting op kabels en leidingen.  Nutsbedrijven, zoals energietransport- en waterleidingbedrijven betalen de gemeente belasting voor het gebruik van gemeentegrond ten behoeve van kabels en leidingen. De nutsbedrijven belasten die kosten weer door aan de consumenten, zodat die uiteindelijk meer gemeentebelasting betalen dan voor 2015.

Gerrit van Eijk zegt: “Kijk het lijkt natuurlijk heel aardig naar onze inwoners toe, door met een stalen gezicht net te doen alsof onze gemeentelijke belastingen hetzelfde blijven. Deze zijn immers al hoog genoeg in onze gemeente. Maar ondertussen blijkt niets minder waar te zijn. De gemeente heft precariobelasting bij de nutsbedrijven die deze belasting verwerkt in haar tarieven aan de inwoners. Een belasting-verhoging in onze de gemeente aan de inwoners, maar dan via een omweg."

Horecagelegenheden in Bodegraven-Reeuwijk met een terras op de openbare weg, gaan vanaf 2017 ook precariobelasting betalen voor het gebruik van de openbare ruimte. Dat heeft de gemeenteraad in juni 2016 besloten.