Veel reacties via buurtwhatsapp tijdens actie met nep-inbrekers

19-12-2016 Bodegraven - De buurtwhatsapp in Bodegraven-Zuid werkt goed. Dat bleek afgelopen weekeind toen twee teams van nep-inbrekers door de straten van Bodegraven liepen. In de wijk Broekvelden heeft de buurtwhatsapp inmiddels een 100% dekking. Voor Wijkteam Zuid was dit een mooie aanleiding om te onderzoeken of en hoe dit in de praktijk werkt.
 

In overleg en in samenwerking met gemeente en politie gingen op zaterdagavond 17 december tussen 18.30 en 21.00 twee ploegen van twee “inbrekers”,waaronder burgemeester Christaan van der Kamp, in Broekvelden en in de Dronenwijk met mutsen, rugzakken en breekijzers op pad. Zij hadden de opdracht om zich nadrukkelijk opvallend “verdacht” te gedragen. 

Al snel werd via de buurtwhatsapp en de Facebookpagina ‘Onraad- en WhatsApppagina Bodegraven-Reeuwijk’ gedeeld dat het een oefening betrof en nam het aantal meldingen na twee uur af.

Nep-inbrekers en verdacht autootje
Om eventuele problemen te voorkomen en mensen gerust te kunnen stellen werden de nepinbrekers op korte afstand gevolgd door een wijkagent die tegelijkertijd de verbinding met de meldkamer onderhield. Op deze manier kon de meldkamer de meldingen over de “inbrekers” volgen en van echte meldingen onderscheiden. Om het nog echter te maken reed er ook nog een autootje stapvoets en soms zelfs zonder licht door de wijken rond. Vanuit het gemeentehuis volgde een beheerder van de buurtwhatsapp groepen wat in de wijken gebeurde om vandaar uit de WhatsApp meldingen van beheerders te kunnen coördineren.
 
Mensen kwamen in actie

De actie heeft goed gewerkt. De inbrekers en het autootje vielen erg op. Heel veel inwoners zagen deze lugubere figuren bij huizen rondkijken en met kleine onopvallende lichtjes in de auto’s schijnen. Sommige mensen die op afstand voorbijliepen of hun hond uitlieten keken er op afstand naar en lieten het daarbij. Maar er was ook een behoorlijk aantal inwoners dat het gebeuren vanuit de woonkamer zag, hun jas pakte en er zelf achteraan gingen. Sommigen zetten zelfs in de auto of op de fiets de achtervolging in. Het foute autootje werd ook meerdere keren nadrukkelijk achtervolgd en zelfs een keer klemgereden.